fbpx
Gratis offerte 0182-639709
Isolatiespecialist voert spouwmuur isolatie uit

Spouwmuurisolatie

Geen gedoe én verrassend snel(!) terugverdiend

Spouwmuurisolatie: echt álles over spouwmuren isoleren

Spouwmuurisolatie is een eenvoudige manier om de buitenmuren te isoleren. De spouwmuur isoleren vraagt geen verbouwing èn is relatief goedkoop. Spouwisolatie verdient u al terug in 3 à 5 jaar. En dat is nog korter wanneer u hiervoor subsidie aanvraagt. Zoekt u een betaalbare manier om het gasverbruik flink te verlagen, dan is spouwmuurisolatie de nummer 1.

Maar is spouwmuurisolatie ook mogelijk voor uw huis? Wat zijn de spouwmuur isolatie kosten en welke besparing staat er tegenover? Wat is de beste spouwisolatie en zijn er ook risico’s en nadelen? Op deze pagina leest u echt álles over spouwmuurisolatie.

Vraag GRATIS advies aan!

U overweegt uw spouwmuur te isoleren? Vraag gratis én vrijblijvend(!) isolatieadvies t.w.v. €75,-!

Medewerker klantenservice Isolatiespecialist.nl

Gratis offerteaanvraag

Wij helpen u graag!

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het versturen van het formulier gaat u akkoord met ons Privacy Statement.

Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Houd rekening met de natuurkalender!

Wij moeten voldoen aan de Zorgplicht en moeten daarom natuurvriendelijk isoleren. Hierbij houden we rekening met de natuurkalender. Er zijn bepaalde periodes in het jaar dat wij de woning natuurvrij mogen maken. Zo mag een isolatiebedrijf vanaf 1 april tot en met 31 juli geen spouwmuren natuurvrij maken, hier staan hoge boetes op voor zowel bedrijven als particulieren

Heeft u vragen over natuurvriendelijk isoleren of over de natuurkalender? Of wilt u alvast een afspraak inplannen? Dan bent u uiteraard als eerste aan de beurt! Neem dan gerust contact met ons op.

Natuurkalender natuurvriendelijk isoleren

Soorten spouwmuurisolatie vergelijken: Wat is het beste?

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie materiaal die we kunnen gebruiken om de spouwmuur te isoleren. Wellicht geeft u weleens gehoord van de termen ‘parels’, ‘PUR’ en ‘Knauf Supafil’. Maar wat is nu de beste spouwmuurisolatie? Misschien heeft u meerdere isolatiebedrijven over de vloer gehad. De één adviseert dit, de andere dat. Maar waar doet u nu goed aan? Hier kunt u meerdere soorten spouwmuurisolatie vergelijken. Dé beste spouwmuurisolatie bestaat niet. Een spouwmuur isolatiemateriaal moet passen bij de situatie van de woning. De spouwmuren van een oud huis uit de jaren ’50 vragen een andere aanpak dan een woning uit de jaren ’80 die voorzien is van een dunne isolatieplaat.

Meer weten over de verschillende soorten spouwmuurisolatie die wij toepassen?

Vergelijken spouwmuurisolatie materialen

Spouwmuurisolatie: Wat is het eigenlijk?

Een spouwmuur bestaat uit een binnenmuur en een buitenmuur met daartussen een lege ruimte (een spouw) van meestal 5 tot 7 cm. Deze manier van bouwen was bedoeld om te voorkomen dat er vocht van buiten in uw huis binnendringt. Toentertijd is er te weinig besef geweest dat deze spouwmuren veel warmte verspillen. Gelukkig is dit nu eenvoudig op te lossen: deze lege tussenruimte kan opgevuld worden met (waterafstotende!) isolatie. Uw huis krijgt daarmee een warme jas: er ontsnapt minder warmte naar buiten en de warmte is beter verdeeld in huis.

voorbeeld en uitleg spouwmuren isoleren

Spouwmuurisolatie: Wanneer is het interessant?

Woningen met een bouwjaar na 1930 zijn voorzien van spouwmuren. Deze woningen komen dus in aanmerking voor spouwmuurisolatie. Woningen die gebouwd zijn voor 1930 – en dus geen spouwmuren hebben – zullen dan ook op een andere manier voorzien moeten worden van muurisolatie, d.m.v. voorzetwanden in de woning of buitengevelisolatie.

Woningen die na 1980 zijn gebouwd, zijn tijdens de bouw voorzien van spouwmuurisolatie. Nu is de isolatiewaarde vaak nog beperkt. Als er voldoende spouwruimte is, kan deze spouwmuurisolatie een upgrade krijgen.

Bij welk bouwjaar is spouwmuurisolatie mogelijk?

Muurisolatie prijzen: Waar moet ik rekening mee houden?

Wat gaat spouwmuur isolatie kosten voor uw huis? Al vanaf 20,- per m² kunt u uw spouwmuren isoleren. De exacte spouwmuurisolatie prijs is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal m2 te isoleren spouwmuur, de breedte van de spouw en de bereikbaarheid van de gevels. U bespaart gemiddeld € 750,- per jaar door hoekwoning isoleren. Met de explosief stijgende gasprijzen ligt deze besparing zeer waarschijnlijk nog hoger.

Wilt u weten wat precies de muurisolatie prijzen zijn voor uw woning?  Neem gewoon contact op voor een GRATIS spouwmuurisolatie-check, incl. advies.

Kosten spouwmuurisolatie per type woning

Spouwmuurisolatie besparing: Een warme woning

Tegenover de spouwmuurisolatie kosten staat een zeer korte terugverdientijd: gemiddeld 2 jaar. Op dit moment zijn de gasprijzen – door de schaarse gasvoorraad – erg hoog. Dit betekent dat de spouwmuurisolatie besparing nog hoger is. In combinatie met subsidie zal de terugverdientijd verkort worden naar ongeveer 1,5 jaar.

Wilt u een warme en goed geïsoleerde woning? Neem dan nu contact met ons op.

Spouwmuur isoleren: Kan ik subsidie krijgen?

Op dit moment verstrekt de overheid een forse subsidie op het aanbrengen van spouwmuurisolatie:
€ 8,00 / m2 (in combinatie met nog minimaal 1 maatregel, bijv. kruipruimte-isolatie of vloerisolatie). Daarnaast hebben diverse gemeenten een subsidiepotje voor o.a. spouwmuurisolatie. Alhoewel spouwmuurisolatie nog niet verplicht, is het is voor u zeker de moeite waard hiernaar te informeren. Dit scheelt vaak veel in de spouwisolatie kosten.

Naast deze subsidie stimuleert de overheid het isoleren van woningen d.m.v. het lage BTW-tarief op de arbeidskosten: u betaalt hierover nu 9% in plaats van 21%! Met subsidie isoleren is dus dubbel voordelig!

Spouwmuurisolatie: Hoe wordt het aangebracht?

Wij kunnen een bestaande spouwmuur na-isoleren via de buitengevel. De muren hoeven hiervoor niet opengebroken te worden. Hoe gaan wij te werk?

 • De adviseur kijkt altijd eerst of de spouwmuur en de gevel geschikt is voor spouwmuurisolatie. Is spouwmuurisolatie verantwoord, dan worden:
 • In de voegen worden kleine gaatjes geboord. In een verspringend patroon.
 • Via deze gaatjes wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen of gegoten.
 • De gaatjes worden weer keurig op kleur gevoegd. U kunt bijna niet zien dat we bij u langs zijn geweest.
 • Bij onvoldoende kruipruimte ventilatie, voorzien wij de kruipruimte van ventilatieroosters

Het aanbrengen van muurisolatie gaat dus snel en is eenvoudig: er hoeft niet gesloopt te worden. De klus is al binnen 1 dag(deel) klaar en geeft nauwelijks overlast. Onderhoud aan uw muurspouw isolatie is niet nodig.

1

Boren

In het voegwerk worden - volgens een patroon - gaatje geboord.

2

Isoleren

De isolatie wordt via de boorgaatjes - van onder naar boven - in de muur geblazen.

3

Afwerken

Nadat de spouw gevuld is, worden de gaatjes weer netjes met specie afgewerkt.

Spouwmuur isolatie: Hoe krijg je die goed gevuld?

Spouwmuur isolatie wordt dus aangebracht via gaatjes in het voegwerk. Deze gaatjes worden in een verspringend patroon aangebracht, gemiddeld 2 stuks per m2. De isolatie wordt van onder naar boven in de spouwmuur ‘opgestapeld’. Zo ontstaat er een compact isolatiepakket in de muur. Gecertificeerde spouwmuurisolatie bedrijven worden steekproefsgewijs en onverwachts gecontroleerd op het toepassen van het juiste boorpatroon en een juiste vulling. Dit geeft u zekerheid op kwaliteit en houdt isolatiebedrijven scherp.

Boorpatroon spouwmuurisolatie

Hoe herken ik: Een spouwmuur?

 • Heeft u bouwtekeningen van uw woning? Hierop is vaak goed te zien of de muren voorzien zijn van een spouw. Ziet u op de tekening een ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur, dan is het vaak een spouwmuur.
 • Door de dikte van de muur op de meten, kunt u er achter komen of uw woning een spouwmuur heeft. Ga bijvoorbeeld bij de voordeur staan en meet de totale dikte van de muur op. Is deze meer dan 25 cm? Dan is het aannemelijk dat uw woning spouwmuren heeft.
 • Aan het metselpatroon kunt u ook vaak zien of de woning een spouwmuur heeft. Zitten er in de muur dwars gemetselde stenen (dus met het kopje aan de zichtzijde), is de kans heel groot dat uw woning geen spouwmuur heeft. Dan is er sprake van een steensmuur.

Hoe herken je een spouwmuur?

 

Mijn woning: Al geïsoleerd?

Heeft u een wat oudere woning en vraagt u zich af of de spouwmuren – via de vorige eigenaren – zijn voorzien van spouwmuurisolatie? Het is vrij eenvoudig te controleren of uw spouwmuren geïsoleerd zijn. Ziet u in het voegwerk dicht gevoegde boorgaten, dan is de spouwmuur in het verleden geïsoleerd. Deze boorgaten kunnen wel lastig te zien zijn, aangezien de gaatjes worden afgedicht met cement op kleur. Zo niet, zal er hoogstwaarschijnlijk geen spouwisolatie aanwezig zijn.

Voelt u ondanks de spouwmuurisolatie toch een koude trek langs de muur? Laat de spouwmuurisolatie dan even checken. Spouwmuurisolatie uit de jaren ’80 of ’90 kan toe zijn aan een upgrade. Lees hier meer over.

Na isolatie spouwmuur: Aandachtspunten

Niet elke woning met spouwmuren is geschikt voor spouwisolatie. Er zal van te voren een goede spouwinspectie gedaan moeten worden. Dit voorkomt achteraf vervelende (vocht-) problemen. Waar letten wij op bij een spouwinspectie?

 • Om een spouwmuur te kunnen isoleren, moet de spouw schoon zijn. Want alleen bij een schone spouw kan je een goede vulling garanderen. Soms zijn er tijdens de bouw vuil ofchecklist spouwmuurisolatie cementresten in de spouw terecht gekomen. Deze spouwvervuiling verwijderen is dan noodzakelijk, zodat vochtproblemen worden voorkomen.
 • De spouw moet dik genoeg zijn. Een spouwmuur van maar 2 cm dik is niet goed te vullen. De optimale spouwbreedte is 4 cm of meer.
 • Als je spouwisolatie aan laat brengen, moet het gevelwerk in orde zijn. Dat wil zeggen dat er geen barsten aanwezig mogen zijn of dat het voegwerk eruit brokkelt. Slecht voegwerk kan er voor zorgen dat de isolatie wordt aangetast. Hierdoor gaat het isolerend vermogen achteruit en kunnen er vochtproblemen ontstaan. Dus eerst herstellen en dan isoleren.
 • Er zijn gevels die voortdurend pal op de wind staan. Het gevelwerk heeft veel te verstouwen. Zeker als de gevelsteen ook nog eens poreus is. Om vochtproblemen te voorkomen is het nodig deze muren te impregneren. Dit is het aanbrengen van een onzichtbare beschermlaag die voorkomt dat de steen water opneemt.

Zelf spouwmuren isoleren: Kan dat?

Spouwmuurisolatie is niet eenvoudig. Om kosten te besparen vragen mensen weleens of zelf spouwmuurisolatie aanbrengen mogelijk is. Begin er echt niet aan!zelf spouwmuurisolatie aanbrengen

De pur-busjes in de bouwmarkt zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. En vul ook de spouw niet met losse – niet verlijmde – parels. Deze vindt u nog jarenlang in de woonwijk terug.

Spouwmuurisolatie voordelen: Wat levert het mij op?

Wat zijn de grootste spouwmuurisolatie voordelen? De meest voorkomende reden om de buitenmuren te isoleren is het terugdringen van de stookkosten. Spouwmuurisolatie is kostenefficiënt: relatief goedkoop, maar effectief. Op nummer 2 staat comfortverhoging: minder stoken en toch een heerlijk warme woning. Maar steeds vaker wordt het isoleren van de woning uit moreel en milieutechnisch oogpunt gedaan: het reduceren van de CO2-uitstoot met het oog op de toekomst voor de volgende generaties. Lees hier meer over de 7 belangrijkste voordelen van spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie: Helpt het tegen vocht?

Dat kan. Wanneer u last van vochtplekken of schimmel op de muren heeft, kan dit veroorzaakt worden door een isolatieprobleem. Niet-geïsoleerde muren kunnen condensatie veroorzaken, waardoor de muren nat worden. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie kan de oplossing zijn. Wel zal er gekeken moeten worden of de condensatie daadwerkelijk het probleem is. Want soms ligt de oorzaak in de kruipruimte: optrekkend vocht. Er zal dus bij de inspectie ook naar de vloerisolatie, kruipruimte en bodemisolatie gekeken moeten worden.

Spouwmuurisolatie: Nadelen

Terecht vraagt u zich af of spouwmuurisolatie nadelen heeft. In enkele gevallen kent spouwmuur isolatie nadelen wanneer er belangrijke bouwkundige details over het hoofd worden gezien. Dan kunnen er bijvoorbeeld vochtproblemen ontstaan. Er zal daarom altijd vooraf goed onderzoek gedaan moeten worden of spouwmuurisolatie problemen kan geven. Wanneer spouwmuurisolatie slecht voor uw woning blijkt te zijn, zal er gekeken moeten worden naar alternatieven. Bijvoorbeeld het aanbrengen van voorzetwanden of buitengevelisolatie. Het nadeel van deze alternatieven is dat ze heel wat voeten in de aarde hebben. Het zijn ingrijpende en kostbare maatregelen.

Problemen met spouwmuurisolatie worden eigenlijk niet veroorzaakt door de spouwmuurisolatie zelf, maar door menselijke fouten. Lees hier meer over: wat zijn de grootste fouten bij spouwmuurisolatie?

Er zijn mensen die de ventilatie als spouwmuurisolatie nadeel zien. Een woning moet toch ventileren en als je de muren isoleert, kan dat niet meer. Natuurlijk moet een woning ventileren. Maar eerlijk gezegd is dit wel een dure (en belastende vorm) van ventilatie. Er zijn betere manieren om uw huis te ventileren, zónder dat dit de stookkosten omhoog jaagt.

Lees hier meer over spouwmuurisolatie nadelen.

Houtskeletbouw: Kan je dan je spouwmuren isoleren?

Spouwmuurisolatie is meestal mogelijk bij woningen met een stenen buitenmuur en een stenen binnenmuur. Er zijn huizen die gebouwd zijn met houtskeletbouw. De binnenmuur van deze huizen is gemaakt van een houten raamwerk (skelet), niet van steen. Tussen de buitenmuur en het houten raamwerk zit een spouw. Deze spouw kunt u niet zomaar na-isoleren. Dit kan namelijk ernstige vochtproblemen en schimmelproblemen veroorzaken. Het is mogelijk dat het houten skelet gaat rotten. Er zal binnenmuurisolatie aangebracht moeten worden. Dat kan door middel van het plaatsen van een extra voorzetwand met isolatie.

Hiermee verliest u wel extra ruimte in uw woning. Of de binnenwand zullen weggehaald moeten worden, de isolatie aangebracht en afgewerkt moeten worden met een plaat in combinatie met een damp remmende folie. Kortom, het isoleren van huizen met houtskeletbouw heeft wat meer voeten in de aarde.

Spouwmuurisolatie: Wat is isolatiewaarde (/ Rc-waarde)?

De isolatiewaarde (R) geeft aan hoe goed een muur is geïsoleerd. Hoe hoger, hoe beter. De isolatiewaarde voor spouwmuurisolatie kan je uitdrukken op 2 manieren: Rc-waarde en Rd-waarde. De Rc waarde van spouwmuurisolatie is de waarde van het isolatiewaarde PLUS de stenen muur. Hoe weet u nu welke waarde bij uw huis hoort. Daar zijn tabellen voor, vastgesteld door Bureau CRG. Deze waarde is heel belangrijk voor het opstellen van het energielabel voor uw huis. Het is dus altijd belangrijk dat u een isolatiemateriaal kiest dat officieel geregistreerd is bij bureau Bureau CRG (link naar ISSO – gelijkwaardigheidsverklaringen).

De andere waarde, Rd-waarde, is de waarde van puur het isolatiemateriaal zelf. Dus de wol. De stenen muur wordt niet meegerekend. Deze waarde is belangrijk voor het aanvragen van de subsidie op isolatie. Er worden namelijk eisen gesteld aan de minimale Rd-waarde van de spouwmuurisolatie.

Rd-waarde en Rc-waarde

Isolatie uit de spouwmuur verwijderen: Kan dat?

Regelmatig krijgen wij de vraag of wij oude spouwmuurisolatie kunnen verwijderen. Waarom zou je isolatie verwijderen? In de jaren ’70 en ’80 is er begonnen met het na-isoleren van spouwmuren. Dat ging met vallen en opstaan. De technieken waren toen nog zeker niet optimaal. Het is goed mogelijk dat woningen met spouwmuurisolatie uit deze beginperiode isolatie hebben die niet meer goed isoleert. Wij zien veel dat de isolatie naar beneden is gezakt of verpulverd. Er zijn plekken in de muur waar geen isolatie meer aanwezig is. Dit veroorzaakt warmteverlies. Het gebeurt ook regelmatig dat bij deze woningen vochtproblemen ontstaan op de muur. Deze muren zullen goed geïnspecteerd moeten worden. Soms kunnen we de spouwmuurisolatie bijvullen. Dit is de goedkoopste oplossing. Er zijn ook situaties waarbij het beter is de oude (vaak vochtige) spouwmuurisolatie te verwijderen.

Vochtproblemen spouwmuurisolatie

Spouwmuur: Isolatie bedrijven

Het is belangrijk de spouwmuur te isoleren door een vakkundig isolatiebedrijf. Isolatiespecialist.nl mag een vakkundig spouwmuurisolatiebedrijf genoemd worden. Vanaf 2005 voorzien wij dagelijks tientallen woningen van spouwmuurisolatie. Wij zijn volledig gecertificeerd door het kwaliteitscentrum SKG-IKOB. Dit houdt in dat onze werkzaamheden onverwachts en met steekproeven worden gecontroleerd op kwaliteit. Dit houdt ons allemaal scherp. Ook is isolatiespecialist.nl aangesloten bij de branchevereniging VENIN.

Spouwmuurisolatie ervaringen: Eigenlijk helemaal geen gedoe

Veel woningen in Nederland hebben nog geen spouwmuur isolatie. ‘Het is zo’n gedoe dat isoleren. Elk jaar met ‘het komt wel een keer!’ is eigenlijk geldverspilling. Want in 10 jaar tijd kunt u de spouwmuurisolatie wel 5 keer terugverdiend hebben. Bovendien is het aanbrengen van spouwmuurisolatie geen ‘gedoe’-ervaring. Woningeigenaren zijn vaak verrast over de snelle ingreep, zonder sloopwerk. Bent u benieuwd naar de spouwmuurisolatie ervaringen van echte klanten: lees hier meer!

Isolatiespecialist.nl: Combinatie van isolatie

Spouwmuren isoleren is de goedkoopste en makkelijkste manier van een woning isoleren. Wanneer u ons isolatiebedrijf langs laat komen, kunnen wij ook een totaalplan voor u maken. Dit kan ook subsidie technisch interessant zijn aangezien u soms alleen subsidie krijgt wanneer u meerdere isolatiewerkzaamheden laat uitvoeren. Wij combineren bijvoorbeeld isoleren spouwmuur en vloer of spouwisolatie met dakisolatie. Ook dit is geheel afhankelijk van uw situatie, wij denken daar als specialist graag in mee.

Spouw isolatie: Energielabel verbeteren

Wanneer u spouwisolatie wilt aanbrengen voor het verbeteren van het energielabel van uw woning, dan is spouwisolatie een goede keus. Echter zoals eerder genoemd, moet het gebruikte isolatiemateriaal wel de juiste zijn. Spouwmuren isoleren met bij Bureau CRG geregistreerde materialen levert vrijwel altijd een verbetering in energielabel op. Dit is de reden om met Isolatiespecialist te werken, wij weten alles van isolatie, subsidie voor spouwmuurisolatie en andere duurzaamheidssubsidies en hoe de energielabel huis verbeteren mogelijk is. Neem contact op middels het offerte aanvraagformulier of bel ons even op.

Spouwmuurisolatie offerte? Vraag hem vrijblijvend aan!

Vraag een spouwmuur isolatie offerte aan bij Isolatiespecialist.nl . Omdat elk huis weer anders is, adviseren wij u de prijzen voor spouwmuur isolatie niet een-op-een toe te passen op uw eigen situatie. Wij kijken naar de situatie en komen niet alleen met de prijs voor de spouw isolatie maar ook met advies. Wij kijken naar uw woning, de kwaliteit van de buitenmuur en vragen naar eventueel bestaande problemen. Goed isoleren spouwmuur begint met de situatie begrijpen. Vandaar dat Isolatiespecialist.nl graag de tijd voor u neemt. Ervaar onze diensten en service zelf, neem contact op of vraag direct de offerte voor het isoleren spouwmuur aan.

Ik wil nog wat advies

Onze experts helpen u graag, misschien is een ander product inderdaad beter voor uw situatie.

Bel 0182-639709

Ik ben overtuigd

Een goede keus. Wat u kunt verwachten? Binnen een werkdag een gesprek en binnen een week een offerte.

Offerte aanvraag