Er zijn diverse soorten spouwmuurisolatie: Hoe kan je nu weten wat de beste spouwmuurisolatie is? Misschien heeft u wel verschillende isolatiebedrijven over de vloer gehad. De één zegt dit, de ander dat. En wat moet u dan kiezen? Op deze pagina gaan wij verschillende soorten spouwmuurisolatie vergelijken.
Dé beste spouwmuurisolatie bestaat niet, zeggen wij altijd. Een spouwmuurisolatie materiaal moet namelijk passen bij de situatie van een woning. Want het isoleren van de spouwmuren van bijvoorbeeld een oud huis met fijn voegwerk vraagt nu eenmaal om een andere aanpak dan de spouwmuren van een woning uit de jaren ’80 die tijdens de bouw al voorzien is van een dunne isolatiedeken. De buitenmuren van een woning in Katwijk worden veel meer belast door de zeewind, dan een woning in de luwte op de Veluwe. Kortom, er zal dus goed gekeken moeten worden naar de bouwkundige eigenschappen en de ligging van de woning.
Overzichtelijk de meest gebruikte soorten spouwmuurisolatie op een rij:
Spouwmuurisolatie is de meest goedkope isolatievorm. De spouwmuurisolatie kosten verdient u gemiddeld terug in 3 – 5 jaar. Wanneer u gebruikt maakt van de subsidie op isolatie wordt dit nog een extra verkort met 1 jaar.
Een geïsoleerde muur bespaart veel gas. De terugverdientijd geeft aan hoeveel jaar het duurt voordat u de kosten terug heeft gehaald door de gasbesparing.
Op spouwmuurisolatie kunt u subsidie krijgen. Er wordt wel van u verwacht dat u minimaal 2 isolerende maatregelen neemt.
Isolatiewaarde
De isolatiewaarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal isoleert. Hoe hoger, hoe beter. Om in aanmerking te komen voor subsidie moet er aan een minimale isolatiewaarde voldaan worden.
U wilt natuurlijk geen vochtproblemen krijgen na het isoleren van de spouwmuren. Daarom zal er vooraf altijd een goede spouwinspectie gedaan moeten worden zodat vastgesteld kan worden of de gevel wel geschikt is voor spouwmuurisolatie. Daarnaast is het belangrijk om een goed, gecertificeerd isolatiemateriaal aan te brengen dat onder gewone omstandigheden goed tegen vocht kan.
De brandklasse geeft aan hoe brandveilig een product is. Nu is de spouwmuur zelf door de constructie stenen buitenmuur en een stenen binnenmuur een brandvertragende constructie (dat is heel anders dan met een houten voorzetwand). Door een brandveilig isolatiemateriaal te kiezen wordt de brandveiligheid extra gewaarborgd.
De meeste spouwmuren hebben een lege tussenruimte (spouw) van ongeveer 5 tot 7 cm. Deze zijn prima na te isoleren. Maar soms is de spouw wat smaller. In dat geval vraagt deze muur een extra nauwkeurige spouwinspectie. Want als er wat spouwvervuiling aanwezig is in de spouwmuur kunnen er sneller vochtproblemen optreden. Niet elk isolatiemateriaal is geschikt voor smallere spouwmuren. Het is belangrijk een isolatiemateriaal uit te kiezen dat goed verspreid kan worden in een smallere ruimte.
Er zijn woningen die in het verleden al eens voorzien zijn van na-isolatie. Of die tijdens de bouw voorzien zijn van een dunne isolatiedeken. Toch kunnen deze muren koud aanvoelen. Tijdens inspectie blijkt dat de oude isolatie is ingezakt of verpulverd, waardoor de muur niet goed meer is gevuld. Het is vaak mogelijk de isolatie van deze muren te upgraden.
Oude woningen hebben vaak heel fijn voegwerk. Dat vraagt extra aandacht. Het kan toch niet zo zijn dat gevelstenen tijdens het boren beschadigd worden. Daarom zal de spouwmuur gevuld moeten worden d.m.v. kleine boorgaatjes. Niet elk product kan via een extra klein boorgat in de spouw worden aangebracht.
Onze experts helpen u graag, misschien is een ander product inderdaad beter voor uw situatie.
Bel 0182-639709Een goede keus. Wat u kunt verwachten? Binnen een werkdag een gesprek en binnen een week een offerte.
Offerte aanvraag