fbpx
Gratis offerte 0182-639709
Bodemisolatie aanbrengen in kruipruimte door Isolatiespecialist.nl

Bodemisolatie

Dág vocht, hallo comfort!

Kruipruimte-isolatie (bodemisolatie)

Kruipruimte-isolatie is een typisch Nederlandse manier van isoleren. Dit komt doordat er veel woningen met een vochtige kruipruimte zijn. Misschien staat er in de kruipruimte onder uw woning wel regelmatig een laag water. Dan is het tijd voor kruipruimte-isolatie of bodemisolatie. Een vochtige kruipruimte is niet fijn: het is ongezond, geeft overlast en veroorzaakt schade. De kruipruimte isoleren is een betaalbare oplossing.

Op deze pagina leest u alles over kruipruimte-isolatie. Wat kost de kruipruimte isoleren? Wat kunt u er mee besparen? Waar moet u op letten als u de kruipruimte gaat isoleren? Kan het wel als u een houten vloer heeft?

Vraag GRATIS advies aan!

U overweegt kruipruimte-isolatie? Vraagt gerust een vrijblijvend(!) isolatieadvies aan t.w.v. €75,00!

Medewerker klantenservice Isolatiespecialist.nl

Gratis offerteaanvraag

Wij helpen u graag!

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het versturen van het formulier gaat u akkoord met ons Privacy Statement.

Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bodemisolatie: Wat wordt er mee bedoeld?

Het woord bodemisolatie verraadt het eigenlijk al een beetje: isolatie die aangebracht wordt op de grond van de kruipruimte. Meestal zijn dat piepschuim bolletjes. Via het kruipluik gaat de monteur met apparatuur de kruipruimte in. Door middel van blaasapparatuur wordt er een dikke laag isolatie op de bodem gespoten. Het materiaal ligt los op de grond.

Kruipruimte-isolatie: Kosten

Wat gaat bodemisolatie of kruipruimte isolatie kosten voor uw huis? De gemiddelde kosten zijn vanaf 28,- per m2. Dit is een richtprijs. De precieze prijs voor het isoleren van de kruipruimte hangt af van bijvoorbeeld de bereikbaarheid, de dikte van de isolatielaag, de grootte van de woning en de complexiteit van een kruipruimte. Voor een rijwoning betaalt u vanaf 1.200,-.  Er is een mooie tegemoetkoming in de kosten kruipruimte-isolatie: In 2024 kunt u € 6,00 per m2 aan subsidie terugkrijgen.

Wilt u precies wilt weten wat de kruipruimte isoleren voor uw woning kost? Neem gewoon contact op voor een GRATIS kruipruimte-check, incl. advies.

Bodemisolatie: Een warmer huis?

Jazeker! De kruipruimte is een koude, tochtige, natte ruimte onder de woning. Deze kou en tocht komt ook in uw woning binnen. Veel warmte die u opstookt verdwijnt via de kruipruimte. Door het aanbrengen van kruipruimte-isolatie verandert de kruipruimte in een behaaglijke, droge plek onder uw huis. De vloer zal minder koud aanvoelen en u geniet meer van de warmte in uw woning.

Bodemisolatie (kruipruimte isolatie) en vloerisolatie: Zit hier verschil in?

Vloerisolatie en bodemisolatie zijn 2 verschillende manieren van isoleren. Dit heeft te maken met de manier waarop de isolatie wordt aangebracht. Bij bodemisolatie (kruipruimte-isolatie) wordt de isolatie op de grond van de kruipruimte aangebracht. Bij vloerisolatie wordt de isolatie tegen de onderkant van de houten of betonnen vloer gemonteerd.

Bodemisolatie of vloerisolatie: Wat is beter?

Misschien twijfelt u aan de soort isolatie voor de kruipruimte. Is de beste oplossing: bodemisolatie of vloerisolatie? Er zijn kruipruimtes waar wij kruipruimte-isolatie afraden omdat dit niet de beste oplossing is. Wij hanteren onderstaande vuistregels:

  • Heeft u een droge kruipruimte die ook wat hoger is (vanaf 50 cm)? Dan adviseren wij u geen bodemisolatie, maar een vloerisolatie (d.w.z. een isolatielaag tegen de onderkant van de vloer). Vloerisolatie kruipruimte is het meest effectief voor deze situatie.
  • Is de kruipruimte onder uw woning erg vochtig? Is er sprake van optrekkend vocht of schimmelproblemen? Dan is DE oplossing om uw bodem te isoleren (/ kruipruimte isolatie). Bodemisolatie pakt het probleem bij de bron aan: de bodem. In deze kruipruimtes heeft bodemisolatie zich al velen jaren bewezen!

“Deze kruipruimte in Woerdenhebben wij voorzien van bodemisolatie (grond isolatie). Als isolatiemateriaal in de kruipruimte hebben wij HR++ isolatieparels aangebracht. Kruipruimte van de bodem voorkomt houtrot aan vloerbalken. Voordeel isolatie kruipruimte: De kruipruimte is nu ook niet meer zo’n koude ruimte, waardoor de vloer niet meer zo koud aanvoelt!”

Kruipruimte-isolatie: Een oplossing voor...?

Is kruipruimte-isolatie iets voor mijn woning? Constateert u het volgende in uw woning, dan is het verstandig om een GRATIS kruipruimte-check aan te vragen:

  • Schimmel – en vochtproblemen op vloeren en muren
  • Opbollend laminaat of parket
  • Een vieze, muffe lucht
  • Overlast van slakken en muggen
  • Hoge luchtvochtigheid in huis

Bodemisolatie: Een raar idee?

Bodemisolatie is eigenlijk een soort bodemafsluiting: Op de grond van de kruipruimte wordt isolatiemateriaal aangebracht. Met een speciale pomp wordt dit los op de bodem geblazen. Werkt dit wel? Velen vinden deze manier van kruipruimte isoleren maar een raar idee. Maar al snel zult u het resultaat van bodemisolatie merken: na een paar weken ziet u dat de vloer helemaal droog is geworden. Ook de luchtvochtigheid in huis is veel minder geworden. Bij erg vochtige kruipruimtes is deze zgn. bodemafsluiting zeer effectief: het vocht uit de grond kan uw woning niet meer binnendringen. Dus vochtproblemen? Bodemisolatie!

Bodemisolatie: Het werkt!

Hoe kan het dat bodemisolatie werkt? Dat is heel eenvoudig te verklaren. Uw autoruit beslaat in de winter omdat het buiten koud is en het in de auto warm(er) is. De voorruit is het condensatiepunt. Dit gebeurt ook bij veel vloeren. In huis is het warm, de kruipruimte is koud. De vloer is het condensatiepunt. Daardoor zijn veel vloeren vochtig. Door de bodemisolatie is het condensatiepunt niet meer de vloer, maar de grond (vandaar de naam: grond isolatie!). De vloer wordt gegarandeerd helemaal droog. Voor houten vloeren is bodemisolatie een uitkomst, omdat houtrot van de vloerbalken voorkomen wordt.

Subsidie kruipruimte-isolatie: Hoeveel subsidie krijg ik?

U wilt de kruipruimte isoleren? Als u het slim aanpakt kunt u gebruik maken van de subsidie kruipruimte isolatie. De subsidie voor 2024 is een leuk bedrag, namelijk € 6,00 per m2 (in combinatie met nog minimaal 1 maatregel)! Soms kunt u extra geluk hebben: sommige gemeentes hebben ook nog eens een subsidiepotje voor het verduurzamen en upgraden van het energielabel van uw woning. Het is zeker de moeite waard hiernaar te informeren. Dit scheelt veel in de kosten kruipruimte isoleren.

Naast deze kruipruimte subsidie stimuleert de overheid het isoleren van woningen d.m.v. het lage BTW-tarief op de arbeidskosten; u betaalt hierover 9% i.p.v. 21%.

Bodemisolatie: Besparing

Kruipruimte-isolatie bespaart stookkosten. Volgens Milieucentraal is dit voor bijvoorbeeld een hoekwoning ca. €350,- euro per jaar! U verdient de investering terug in gemiddeld 3,5 jaar. Wanneer u gebruik maakt van de isolatie subsidie is dit gemiddeld 3 jaar. Bij deze berekening is uitgegaan van een gasprijs van 2,50 euro per kuub. Op dit moment zijn de gasprijzen explosief, waardoor de terugverdientijd nog eens extra verkort wordt.

Bodemisolatie: Ook geschikt voor houten vloeren?

Een houten vloer isoleren? Dat vraagt extra aandacht! Bodemisolatie is erg geschikt voor houten vloeren, zeker wanneer de kruipruimte vochtig of nat is. De bodemisolatie zorgt er voor dat het optrekkend vocht uit het hout verdwijnt, waardoor houtrot en zwamvorming wordt voorkomen.

Bodemisolatie: Wat is het beste voor uw woning?

U wilt weten wat voor uw woning de beste bodemisolatie is? Isolatiespecialist.nl werkt bewust met diverse soorten bodemafsluiting voor het bestrijden van vocht in de te isoleren kruipruimte. Ons advies hangt af van de situatie in de kruipruimte. U kunt dan denken aan de hoogte, de bereikbaarheid en of er met regelmaat water in uw kruipruimte staat. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor bodemisolatie? Wij komen graag bij u thuis voor een goed advies. Lees ook meer informatie over de beste vloerisolatie.

Bodemisolatie soorten: Isolatiechips, schelpen of isolatieparels?

Kruipruimte isolatie kan op verschillende manieren. Er kan een laag isolatiechips, isolatieparels of schelpenisolatie aangebracht worden. Alle drie producten zijn goede oplossingen tegen vocht. Het is belangrijk goed te kijken naar de isolatiewaarde. Hoe hoger de waarde, hoe beter. Deze is bij natuurschelpen het laagst, bij de isolatieparels het hoogst. Bij bodems die behoorlijk kunnen verzakken (bijv. veengrond) raden wij een lichtgewicht isolatiemateriaal aan, bijv. isolatieparels of isolatiechips.

Bodemisolatie: Wat houdt isolatiewaarde precies in?

Hoe goed een isolatiemateriaal isoleert, wordt weergegeven met de isolatiewaarde. Hoe hoger deze is, hoe beter. Wanneer u uw woning voorziet van kruipruimte-isolatie en u maakt gebruik van de isolatie subsidie, is het belangrijk goed te kijken naar de isolatiewaarde, uitgedrukt in Rd. Deze moet minimaal Rd 3,5 zijn.

Daarnaast wordt de isolatiewaarde van kruipruimte-isolatie ook vaak uitgedrukt in Rbf-waarde. Dit is de isolatiewaarde van het product, dus de parels of chips, waarbij rekening is gehouden met de luchtlaag tussen de isolatie en de vloer. Deze waarde is belangrijk voor het bepalen van het energielabel van uw huis. De Rbf-waardes zijn vastgesteld door Bureau CRG. Het is dus belangrijk kruipruimte isolatie toe te passen met een product dat geregistreerd staat bij dit bureau door middel van een ISSO gelijkwaardigheidsverklaring. Isolatiespecialist.nl werkt alleen met geregistreerde isolatiematerialen.

Zelf kruipruimte isoleren: Kan dat?

Zelf uw kruipruimte isoleren is mogelijk. U kunt het isolatiemateriaal voor de bodemisolatie bij ons kopen. De isolatiechips worden bijvoorbeeld geleverd in zakken van 500 liter. Met 1 zak bodemisolatie kunt u zelf 2 m² kruipruimte isoleren (bij een laagdikte van 25 cm). Houdt u er dus wel rekening mee dat het isolatiemateriaal niet zomaar even in een auto past… Helaas krijgt de ijverige doe-het-zelver geen subsidie op de kruipruimte-isolatie. De subsidie bodemisolatie wordt alleen verstrekt wanneer de kruipruimte isolatie is aangebracht door een erkend isolatiebedrijf.

Kruipruimte niet toegankelijk: Wat nu?

Om de bodemisolatie goed aan te kunnen brengen is het nodig dat de monteur in de kruipruimte kan komen. Maar soms is er helaas een vloer over de kruipluiken aangebracht. Voor kruipruimtes zonder kruipluiken zijn er mogelijkheden voor het aanbrengen van bodemisolatie. Wanneer u niet zit te wachten op het maken van kruipluiken in uw mooie parketvloer, hebben wij nog een aantal oplossingen. Dit is afhankelijk van uw situatie en wij kunnen geen passende oplossing garanderen. Het aanleveren van bouwtekeningen is in dit geval een vereiste.

Bodemisolatie ervaringen: Zo gefikst en geen gedoe!

Heel veel kruipruimtes in Nederland zijn nog niet geïsoleerd. ‘Het komt wel een keertje hoor’. Eigenlijk jammer. Elk jaar wachten is elk jaar geld verspillen. Bovendien zijn veel kruipruimtes vochtig en kunnen vervelende schades veroorzaken. De bodemisolatie ervaringen zijn veelal verrassend. Het aanbrengen van de kruipruimte-isolatie wordt helemaal niet ervaren als gedoe. De werkzaamheden zijn snel klaar. Veel gehoorde bodemisolatie ervaringen zijn: ‘ons huis is beter warm te stoken’ en ‘het is niet meer zo vochtig in huis’. Lees meer over de bodemisolatie ervaringen van échte klanten!

Kruipruimte-isolatie: Ventilatie kruipruimte nodig?

Wanneer de kruipruimte voorzien is van kruipruimte-isolatie adviseren wij een minimale kruipruimte ventilatie. Dit is verantwoord, omdat de bodemisolatie ervoor zorgt dat het vocht uit de (houten) vloer verdwijnt. Het dauwpunt wordt namelijk verlegd. Overmatige ventilatie zorgt ervoor dat het effect van de bodemisolatie wordt beperkt.

Kruipruimte isolatie: Zijn er nadelen?

Ja. Wij raden de kruipruimte isoleren (bodemisolatie) af bij droge, hoge kruipruimtes. Het rendement van kruipruimte isolatie is in deze situatie lager. Tussen de isolatie en onderkant van de vloer is de tussenruimte te groot. Zeker als de kruipruimte daarnaast ook nog een voorzien is van ventilatieroosters is het effect teleurstellend.

Kruipruimte isolatie wordt los op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Het werken in de kruipruimte daarna is wat lastiger, u of de loodgieter ligt namelijk in een ‘ballenbak’. Wij raden aan de nodige werkzaamheden te doen voordat de kruipruimte isolatie wordt aangebracht. Wanneer de bodemisolatie bestaat uit EPS (piepschuim) kan de isolatie vaak aan de kant geschoven worden. Bij natuurschelpen is dit lastig.

 

Offerte aanvragen bodemisolatie

U wilt een vrijblijvende offerte? Nodig ons gerust uit voor een GRATIS advies. Wij voeren bij u thuis een kruipruimtecheck uit en maken een plan hoe het best de kruipruimte isoleren. Binnen 1 werkdag ontvangt u een duidelijke, onderbouwde offerte van Isolatiespecialist.nl met een scherpe prijs. Heeft u vragen over bodem isolatie? Of over een andere vorm van uw woning isoleren? Neem gerust contact op, want wij helpen u graag!

Ik wil nog wat advies

Onze experts helpen u graag, misschien is een ander product inderdaad beter voor uw situatie.

Bel 0182-639709

Ik ben overtuigd

Een goede keus. Wat u kunt verwachten? Binnen een werkdag een gesprek en binnen een week een offerte.

Offerte aanvraag