Schelpenisolatie

Kruipruimte isoleren met schelpen

Schelpen worden al tientallen jaren gebruikt als vochtbestrijding in kruipruimtes. Het is een natuurlijk product en dit spreekt veel mensen aan. Wel is het goed om te beseffen dat de  isolatiewaarde zeer gering is en de schelpen in de kruipruimte kosten relatief veel De voor- en nadelen en alternatieven zullen we hier bespreken.

Wat is schelpen isolatie in de kruipruimte?

Dit type isolatie is letterlijk een laag schelpen op de bodem van de kruipruimte. De schelpen worden ontgonnen uit de zee, waarbij rekening gehouden wordt met de natuurlijke aangroei en wettelijke bepalingen. Dat milieuvriendelijke aspect is wat mensen voornamelijk aanspreekt in bodemisolatie met schelpen. Er zijn echter zowel voor- als nadelen aan isoleren met schelpen.

Voordelen schelpen isolatie in de kruipruimte

Er zijn twee belangrijke voordelen aan isolatie met schelpen, namelijk het feit dat het een natuurproduct is en de uitstekende eigenschap om vocht op te nemen.

  • Het feit dat schelpen een 100% natuurproduct zijn, is voor veel mensen een reden om de kruipruimte te isoleren met schelpen. Er zijn geen chemische processen nodig om ze geschikt te maken als isolatiemateriaal, en de duurzame manier waarop de schelpen worden ontgonnen, zorgt ervoor dat er geen schadelijke gevolgen zijn voor de populatie.
  • De voornaamste reden van het succes van de schelpen als isolatie voor de kruipruimte, is de hoge mate waarop ze in staat zijn om vocht op te nemen. Ze zorgen er op die manier voor, dat vocht niet omhoog de woning in trekt, met alle nadelige gevolgen die daarbij horen.

Nadelen kruipruimte isoleren met schelpen

Naast de voordelen, zijn er een aantal nadelen, die de keuze voor een andere soort isolatie rechtvaardigt:

Kosten zijn hoog: Vanwege de manier waarop de schelpen worden gewonnen, het transport en de hoeveelheid schelpen die nodig is, zijn de kosten van isolatie met schelpen in de kruipruimte relatief hoog.

Lage isolatiewaarde: Alhoewel ze prima vocht opnemen is de isolatiewaarde van de schelpen laag. Dit betekent dat er een dikke laag nodig is, om een degelijk resultaat te krijgen.

Zwaar > bevorderd verzakking: Door de dikke laag die nodig is, is het totale gewicht van de schelpen erg hoog. Dit kan leiden tot verzakkingen.

Beperkt toegankelijkheid van de kruipruimte: De massieve laag schelpen kan niet even opzij worden geschoven. Zeker bij lagere kruipruimtes kan dit een erg groot nadeel zijn.

Geen functie meer bij te veel water: Als de schelpen onder water komen te staan, verliezen ze hun werking. Ze zijn dus vooral geschikt bij licht vochtige kruipruimtes.

Alternatieven schelpen isolatie in de kruipruimte

Sinds men is begonnen met het gebruik van schelpen in de kruipruimte, zijn er diverse alternatieven ontwikkeld. Deze hebben de nadelen van de schelpen aangepakt.

  • Lichter: Geen verzakkingen door het gewicht.
  • Minder kosten: De productie is goedkoper dan het winnen van schelpen uit de zee.
  • Drijven: Het materiaal blijft drijven, dus behoudt zijn werking ook als er een laag water in de kruipruimte staat.

Wij kunnen u helpen met diverse soorten alternatieven, welke u kunt bekijken op deze pagina.

Vragen?

Stel ze onze productspecialist!

  • Bij het versturen van het formulier gaat u akkoord met ons Privacy Statement.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
ervaringen Bodemisolatie
8,6
239 klanten
Gaven hun mening
Geef uw mening

“Goede voorlichting, afspraken nagekomen, prima op tijd uitgevoerd, netjes gewerkt, klantvriendelijke medewerkers. Ook vriendelijke medewerkers op kantoor!”

J. Schneider