fbpx
Gratis offerte 0182-639709
grootste fouten bij spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie problemen

Spouwmuurisolatie problemen

U wilt meer weten over spouwmuurisolatie problemen. U vraagt zich misschien af “Zal ik nu wel of niet de spouwmuren van mijn huis laten isoleren?” U heeft vast en zeker gehoord over de voordelen van spouwmuur isolatie en de kostenbesparing die dit geeft. Maar, de kans is ook groot dat u problemen spouwmuurisolatie tegenkomt. In dit artikel leest u meer over problemen die gelinkt worden aan spouwmuurisolatie. Als (Isolatie)specialist in spouwmuurisolatie, komen wij dagelijks dit soort problemen tegen. We komen gratis en vrijblijvend bij u langs om advies op maat te geven. Op locatie kunnen we inschatten of er eventuele problemen kunnen ontstaan.

Problemen spouwmuurisolatie ervaringen 

Over spouwmuurisolatie zijn gelukkig veel positieve ervaringen te lezen. Maar, op internet komt u ook spouwmuurisolatie ervaringen tegen die niet positief zijn en soms zelfs negatief. Hoe kan daar zo’n groot verschil tussen zitten? Om spouwmuurisolatie problemen te voorkomen is goed opletten bij een spouwmuurcheck belangrijk. Er zijn muren (of constructies) die echt niet geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Wanneer er bouwkundige zaken over het hoofd gezien worden, kan spouwmuurisolatie voor vervelende problemen zorgen. Wat die problemen met spouwmuurisolatie dan kunnen zijn, leest u hieronder.

Welke spouwmuren zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie en zorgen voor (vocht) problemen?

Er zijn een aantal problemen met spouwmuurisolatie die we regelmatig tegenkomen. Hieronder leest u welke dit zijn. De oorzaak van de problemen zijn onder te verdelen in een onvolledige of ondeugdelijke inspectie, een verkeerde methode van het aanbrengen van het isolatiemateriaal of een verkeerde keuze voor een bepaald soort isolatiemateriaal. Wij nodigen u uit om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend advies. Deze gratis inspectie kan al deze problemen voorkomen.

Spouwmuurisolatie houtskeletbouw: vochtplekken op de binnenmuur!

Veel spouwmuren bestaan uit een stenen binnenmuur en buitenmuur. Maar er zijn ook woningen die uit houtskeletbouw bestaan. De binnenmuur is gemaakt van een houten constructie. Voor houtskeletbouw is spouwmuurisolatie meestal bouwtechnisch niet verantwoord. De spouwmuur isoleren kan vocht veroorzaken. De kans is namelijk heel groot dat er vocht in de houten constructie gaat zitten. En dit slaat door naar de binnenmuur in de woning, waardoor er schimmel en vochtproblemen ontstaan. Bij deze muren is het belangrijk een geventileerde luchtspouw te houden. Om deze fouten te voorkomen is het belangrijk om vooraf een goede spouwinspectie te doen, zodat deze muurconstructie opgemerkt wordt en vochtproblemen na muurisolatie wordt voorkomen.

Vocht gevoelige gevelstenen

Er zijn gevelstenen die niet geschikt zijn voor spouwmuurisolatie, omdat ze bijvoorbeeld te veel vocht opnemen. Bij een lege spouwmuur krijgen deze stenen de kans om te drogen. Maar wanneer de spouwmuur gevuld is, gebeurt dit minder snel, waardoor er vochtplekken kunnen ontstaan. Er zal daarom vooraf goed gekeken moeten worden of de steensoort spouwmuurisolatie toe laat.

Risicovolle gevelstenen: vochtschade

Daarnaast zijn er ook steensoorten die vorstschade kunnen oplopen na het isoleren van de spouwmuren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij geglazuurde gevelstenen. Bij vorst kan de geglazuurde laag van de steen eraf springen.

Vervuilde spouwmuren: vocht doorslag

Om een spouwmuur te kunnen isoleren is het belangrijk dat de spouw schoon is. Er mag dus geen rommel zoals puin, cementbaarden of andere bouwmaterialen in de spouw aanwezig zijn. Spouwvervuiling ontstaat tijdens het (ver-)bouwen van de woning. De bouwvakker heeft bijv. iets laten vallen en dat is terecht gekomen in de spouw. Of de metselaar heeft teveel cement gebruikt waardoor er een ‘brug’ is gemaakt tussen de binnenmuur en de buitenmuur (cementbaard). Vervuilde spouwmuren kunnen vocht problemen veroorzaken. Het vuil veroorzaakt namelijk voor een koude brug en zorgt voor een vochtplek. Om vochtproblemen te voorkomen is het daarom belangrijk voor het isoleren de spouwmuur te inspecteren met een camera. Is er spouwvervuiling aanwezig, is het belangrijk om de spouwvervuiling te verwijderen.

Geverfde buitenmuur: verf bladdert af

Wilt u de spouwmuur isoleren en heeft u een geverfde muur, dan is het belangrijk dat de verflaag dampopen is. Nu is de meeste muurverf tegenwoordig dampopen, maar er zijn ook soorten die de steen te veel afsluiten. Wanneer de verflaag dampdicht is, bestaat de kans dat de verf bij vorst van de muur gaat afbladderen.

Spouwmuurisolatie ja of nee?

De angst voor vochtproblemen kan mensen laten twijfelen over het laten isoleren van de buitenmuren. Dat is begrijpelijk. Echter, spouwmuurisolatie zélf veroorzaakt geen vocht. De spouwmuurisolatie van vandaag de dag is vochtafstotend. Wel kunnen bepaalde omstandigheden, zoals u hierboven hebt kunnen lezen, zorgen voor een verhoogd risico op vochtproblemen en schimmel. Hier zal serieuze aandacht aan besteed moeten worden. Het is dus belangrijk voor vooraf een zorgvuldige inspectie te verrichten.

Spouwmuurisolatie: ventilatie belangrijk!

Een ander belangrijk – maar te vaak onderschat – aspect bij spouwmuurisolatie: ventilatie. Een niet-geïsoleerd huis heeft ventilatie via de muren. Wanneer u uw woning voorziet van isolatie, zal toch het leefvocht weg geventileerd moeten worden. Gebeurt dit niet, zal dit leefvocht condenseren tegen de muur en ontstaan er vocht- en schimmel problemen. Hoe beter een woning is geïsoleerd, hoe bewuster er geventileerd zal moeten worden: op natuurlijke wijze (via de ramen) of een ventilatiesysteem.

Vochtige muur isoleren?

Een vochtige muur isoleren kan vochtproblemen oplossen.  Wij komen dit veel tegen in ons werk. Wel zal vooraf eerst goed gecheckt moeten worden wat de oorzaak is van de vochtige muur: wordt het vochtprobleem veroorzaakt door kou (/koude burg) of er is er een andere oorzaak voor het vocht op de muur, bijv. door een lekkage? Heeft u last van een vochtige muur in de woning? Neem gewoon eens contact met ons op en dan kijken we er samen even goed naar!

Waarom geen spouwmuurisolatie?

Wij zullen afraden om spouwmuurisolatie aan te brengen als de spouw of de muur in een te slechte staat is. We kunnen u ook negatief adviseren over spouwmuurisolatie aanbrengen, wanneer er onvoldoende ventilatie aan te brengen is in de woning of in de kruipruimte. Bij een gevel met geverfde of geglazuurde stenen kan het zijn dat we ook geen isolatie aan kunnen brengen. Dit zijn enkel een aantal voorbeelden die we tegenkomen. Waar moet u op letten bij spouwmuurisolatie? Iedere situatie is anders en dit is de reden dat we graag langskomen om te zien of uw woning geschikt is. Dit is helemaal vrijblijvend; wat u vervolgens met ons advies doet, is helemaal aan u.

Spouwmuurisolatie problemen naderhand ontdekken

In de lijst met de grootste fouten bij spouwmuurisolatie, staat ook het verkeerde isolatiemateriaal kiezen. Het kan zijn dat de ervaringen spouwmuurisolatie parels heel goed zijn en dat u daarom een bedrijf zoekt die deze EPS parels kan aanbrengen. U denkt dat het goed geregeld is, maar wanneer u de isolatieparels overal aantreft, begrijpt u dat er een probleem is. Ook wanneer u geen besparing ziet, maar wel hetzelfde blijft stoken is er waarschijnlijk een probleem. Spouwmuurisolatie problemen kunnen voorkomen worden wanneer u goed geïnformeerd bent en wanneer u rustig de kans heeft gehad om de opties tegen elkaar af te wegen.

Spouwmuurisolatie wol of parels?

De isolatiewaarde van glaswol en EPS parels is nagenoeg vergelijkbaar. De reden om het ene isolatiemateriaal boven het andere isolatiemateriaal te kiezen heeft te maken met de breedte van de spouw en de voeg. Wat is de reden dat de voegbreedte belangrijk is voor een spouw isoleren? Het isolatiemateriaal moet in de spouw geblazen worden en dit gebeurt door kleine boorgaten te maken in de voeg. Voor parels is een kleiner boorgat voldoende, voor glaswol is er een iets groters boorgat nodig. Bijkomende wensen zoals geluidsisolatie kunnen doorslaggevend in de keus zijn. Daarvoor is glaswol immers beter dan isolatieparels. Wij brengen alle bekende isolatiematerialen aan en daardoor kunnen wij u een objectief advies geven.

Spouwmuurisolatie problemen en eerlijk advies

Spouwmuurisolatie problemen kunnen net zo goed ontstaan met glaswol als met parels en schuim. Er is niet één isolatiemateriaal wat het beste is, dit hangt af van uw unieke situatie. Welke eventuele problemen spouwmuurisolatie geeft is immers afhankelijk van uw woning. Het kan zijn dat u over over spouwmuurisolatie nadelen leest die helemaal niet van toepassing zijn bij u. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Ik wil nog wat advies

Onze experts helpen u graag, misschien is een ander product inderdaad beter voor uw situatie.

Bel 0182-639709

Ik ben overtuigd

Een goede keus. Wat u kunt verwachten? Binnen een werkdag een gesprek en binnen een week een offerte.

Offerte aanvraag