fbpx
Gratis offerte 0182-639709
Isolatiespecialist is bezig een huis te isoleren

Grootste fouten bij spouwmuurisolatie

Wat zijn de grootste fouten bij spouwmuurisolatie?

De grootste fouten bij spouwmuurisolatie worden grotendeels veroorzaakt door een slechte inspectie. Een spouwmuur moet van te voren altijd goed – endoscopisch – gecontroleerd worden. Niet alle spouwmuren zijn namelijk geschikt voor spouwmuurisolatie. Wij worden ook gevraagd voor het verwijderen of herstellen van een spouwmuur. Liever voorkomen we problemen door vooraf een goede inspectie uit te voeren. Neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende inspectie.

1. De spouwmuren zijn vervuild

Deze fout heeft te maken met de binnenkant van uw spouwmuur. Spouwmuurisolatie is alleen mogelijk wanneer de spouwmuren schoon zijn, d.w.z. vrij van bouwafval en metselbaarden. Tijdens de bouw kan er in de spouw rommel gevallen zijn of tijdens het metselen is er te veel specie weggedrukt richting de binnenmuur. Vervuilde spouwmuren kunnen vochtdoorslag veroorzaken. Om deze reden geven wij voor deze gevels een negatief isolatieadvies of adviseren de vervuilde spouw – indien mogelijk – goed schoon te maken.

2. Gevelstenen zijn ongeschikt voor spouwmuurisolatie

Niet elke gevelsteen is geschikt voor isolatie. Zo kan spouwmuurisolatie in een muur met geglazuurde stenen bij vorst forse schade aan de muur veroorzaken. Wij geven voor deze gevels altijd een negatief isolatieadvies. Hoe had dit voorkomen kunnen worden? Wanneer u ons een foto van uw muur had gemaild, hadden we op afstand al kunnen zien dat spouwmuurisolatie niet mogelijk is.

3. Geverfde buitenmuren

Waarom geen spouwmuurisolatie? Muren met een dampdichte verflaag zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Bij vorst zal het aanzicht verprutst worden omdat de verf gaat afbladderen. Wij adviseren vooraf goed onderzoek te laten doen naar de gebruikte verfsoort.

4. Onjuist spouwmuurmateriaal

Zoals u bij de vorige punten in de grootste fouten spouwmuurisolatie heeft kunnen lezen, is niet elke woning geschikt voor spouwisolatie. De keuze voor een materiaal hangt bijv. af van de situatie van de woning, de spouwbreedte, de aanwezigheid van een isolatiemateriaal in de spouw. Zo vraagt het isoleren van een oude woning uit de jaren ’50 met fijn voegwerk vaak om een andere aanpak dan een woning uit 1980.

Maar ook bij de uitvoering kunnen er helaas fouten gemaakt worden.

5. De spouw wordt niet goed gevuld

Zelfs als de muur geschikt is, kunnen fouten ontstaan. Het feit dat de spouw niet goed gevuld wordt bewijst dit. Spouwmuurisolatie wordt via boorgaten in het metselwerk aangebracht. Het is belangrijk dat hiervoor een juist patroon wordt gebruikt. Wanneer dit niet het geval is, wordt de spouwmuur niet goed gevuld en kunnen er vochtproblemen ontstaan. Het boorpatroon is voorgeschreven door de keuringsinstantie en de fabrikanten voor spouwmuurisolatie. Wij zijn bij het kwaliteitscentrum SKG-IKOB gecertificeerd voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Onze werkzaamheden worden onverwachts en steekproefsgewijs gecontroleerd op de juiste werkwijze.

6. Onjuiste dosering van lijm

Een onjuiste lijmdosering kan vervelende problemen veroorzaken. Dit is een menselijke fout tijdens de uitvoering. De parels waaien uit de muur en vindt u terug in de tuin. Plaatselijk loopt de spouwmuur leeg. Het enige systeem in Nederland dat dit probleem ondervangt is het computergestuurde doseringsapparatuur van Neopixels. Wij passen dit systeem toe om een gebrekkige dosering uit te sluiten. Deze lijm is kostbaar. Gecertificeerde isolatiebedrijven worden gecontroleerd en moeten de juiste hoeveelheid gebruiken. Laat isolatieparels dus altijd doen door een gecertificeerd isolatiebedrijf, zo voorkomt u dat de parels los, of met te weinig lijm, in de spouw worden gespoten

7. Isoleren bij slechte weeromstandigheden

Wij hebben gemerkt dat deze fout voor veel mensen een verrassing is. Diverse isolatiematerialen moeten aangebracht worden bij een gunstige weeromstandigheden. U kunt hierbij denken aan de buitentemperatuur. Het aanbrengen bijvoorbeeld isolatieparels en gietschuim is sterk af te raden bij koudere buitentemperaturen. Een koude temperatuur gaat ten koste van de kwaliteit. Ook hevige regenval kan vervelende schade veroorzaken aan de buitengevel, zoals vlekvorming. Helaas zullen wij bij bovengenoemde weeromstandigheden de werkzaamheden uitroosteren omdat wij anders niet de kwaliteit kunnen leveren die wij willen leveren.

8. Zelf spouwmuurisolatie aanbrengen

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie lijkt eenvoudig. Sommigen besluiten daarom om zelf te beginnen aan deze klus. Er worden bussen pur gekocht bij de bouwmarkt. Dit materiaal is echter niet geschikt voor het isoleren van buitenmuren. De muur is er niet egaal mee te vullen en het materiaal is bovendien niet voldoende vochtwerend. De fabrikant geeft dan ook geen garantie vanwege onjuist gebruik.

Ook het zelf isoleren van de spouwmuur met parels raden wij af. Het is belangrijk dat het materiaal met een juiste lijmdosering wordt aangebracht. Zo wordt voorkomen dat de parels weer uit de muur ‘lopen’.

9. Ernstige schade aan spouwmuurisolatie

Het is belangrijk dat spouwmuurisolatie dampopen is en kan ademen, zeker bij bepaalde gevels. Wanneer er te veel vocht in de spouw komt dat geen kant op kan, zal dit vochtproblemen geven. Deze problemen kunnen verstrekkend zijn en gaan verder dan de gemiddelde spouwmuurisolatie nadelen. Vocht dat uit de kruipruimte moet verdampen via de spouw kan bij een gesloten spouw niet weg waardoor de kruipruimte kan gaan rotten. Vocht in de spouw dat bevriest, kan scheuren in de muur veroorzaken. Bij de vraag “Wat zijn de nadelen van spouwmuurisolatie?”, worden vaak alleen vochtplekken en muffe geurtjes genoemd, terwijl de schade veel erger kan zijn.

10. Kan de spouwmuurisolatie zakken?

Jazeker, met name de spouwisolatie die vroeger aangebracht werd, wil nog wel eens gaan zakken. Maar ook tegenwoordig leest u in de ervaringen spouwmuurisolatie parels dat deze zakken. De hoeveelheid lijm was dan onvoldoende. Bij spouwmuurisolatie ervaringen lezen, is het altijd belangrijk om te beseffen dat de manier van aanbrengen en de keuze voor welk materiaal gekozen is, tot de grootste fouten kan leiden. Er is niet één beste spouwmuurisolatie. De spouwmuurisolatie voor een oud huis zal er anders uitzien dan voor nieuwbouw. Welke spouwmuurisolatie het beste is in uw specifieke situatie? Dat zoeken wij graag voor u uit.

Tot zover de grootste fouten spouwmuurisolatie

Dit waren onze grootste fouten spouwmuurisolatie die we regelmatig tegenkomen. Wanneer u nu zelf een probleem met uw spouwmuurisolatie heeft, laat het ons weten. Ook wanneer dit probleem niet in deze lijst stond, horen we het graag. Als specialist die dagelijks met 85 enthousiaste collega’s aan het werk is overal in Nederland, komen we ook graag bij u langs. We kijken dan hoe we de problemen kunnen oplossen. U krijgt altijd een duidelijk en eerlijk advies voor herstellen of voor verwijderen en opnieuw plaatsen. Met Isolatiespecialist.nl hoeft u niet bang te zijn voor de grootste fouten spouwmuurisolatie, wij bieden immers garantie en voeren altijd een inspectie uit.

Ik wil nog wat advies

Onze experts helpen u graag, misschien is een ander product inderdaad beter voor uw situatie.

Bel 0182-639709

Ik ben overtuigd

Een goede keus. Wat u kunt verwachten? Binnen een werkdag een gesprek en binnen een week een offerte.

Offerte aanvraag