Natuurvriendelijk isoleren: Red de vleermuizen
Het natuurvriendelijk isoleren van uw woning wordt steeds belangrijker. Een van de redenen om te gaan isoleren is het verduurzamen van uw woning. De uitstoot van CO2 wordt verminderd, net zoals het gebruik van aardgas. Dit zorgt ervoor dat uw wooncomfort wordt verhoogd en uw energierekening wordt verlaagd. Maar, wist u dat er vleermuizen of andere vogels in uw spouwmuur kunnen leven? Deze dieren kunnen gedood worden wanneer isolatiebedrijven niet natuurvriendelijk uw spouwmuur isoleren. Op deze pagina leest u wat natuurvriendelijk isoleren en natuurvrij isoleren precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is om dit als isolatiebedrijf te doen.
Wat is natuurvriendelijk isoleren?
Natuurvriendelijk isoleren (natuurvrij isoleren) is een nieuwe ontwikkelde methode door de Provincie Utrecht in samenwerking met bepaalde isolatiebedrijven. Een van de doelen van deze methode is het zuinig omgaan met biodiversiteit. In spouwmuren of onder daken wonen soms zeldzame vogels, zonder dat u het weet. Voorbeelden hiervan zijn vleermuizen, huismussen (bedreigde broedvogel) en gierzwaluwen.
Door natuurvrij isoleren ontsnappen de diersoorten uit uw woning met behulp van exclusion flaps. Ze kunnen wel naar buiten, maar niet meer naar binnen. Dit gebeurt minstens 4 dagen voor het isoleren. De woning wordt, zoals dat heet, natuurvrij gemaakt. Dit mag alleen gedaan worden buiten het broedseizoen of de winterperiode. Hierna isoleren wij uw woning op de gebruikelijke manier. Wij zorgen er ook voor dat er verblijfplaatsen voor de dieren overblijven of dat er vervangende kasten worden opgehangen, bijvoorbeeld vleermuiskasten. U, als klant, hoeft zelf niets te doen.
Waarom natuurvriendelijk isoleren?
De Wet natuurbescherming stelt dat Nederlandse natuurgebieden, plantsoorten en diersoorten beschermt moeten worden. Kwetsbare diersoorten mogen niet verdwijnen en het is verboden om de verblijfplaats van deze dieren te vernielen. Natuurvrij isoleren zorgt ervoor dat de dieren niet in de spouwmuur zitten terwijl er geïsoleerd wordt. Ook krijgen de vleermuizen en huismussen een nieuwe verblijfplaats of worden er vervangende vleermuiskasten geplaatst. In de Gemeente Utrecht geldt een ontheffing van de Wet natuurbescherming voor alle particuliere grondgebonden woningen.
Niet elk isolatie bedrijf werkt met deze manier van milieuvriendelijk isoleren. Hiervoor moet eerst een training gevolgd en afgerond worden. De natuurvriendelijk isolatie training bestaat uit een theorie en een praktijk gedeelte. Het belang van natuurvriendelijk isoleren wordt benadrukt in het theoretische gedeelte door bijvoorbeeld het belang van de zeldzame vogels uit te leggen aan de deelnemers. Ook komen uiteraard de eisen van natuurvriendelijk isoleren aan bod. Tijdens het praktijk examen moeten de isolatiebedrijven laten zien dat zij op een correcte wijze een woning natuurvrij kunnen maken.
Wat doet Isolatiespecialist.nl?
Door natuurvrij te isoleren doen wij eigenlijk twee dingen; we voorkomen dat zeldzame vogels doodgaan en we creëren nieuwe broedplaatsen.
- Voorkomen dat de bedreigde dieren doodgaan
Wij maken alle openingen dicht en plaatsen exclusion flaps. Wij noemen dit zelf vleermuisglijbanen. De vleermuis roetsjt naar beneden via een steil oppervlak. Hierdoor kunnen vleermuizen wel naar buiten, maar niet meer terug naar binnen. Dit heet het natuurvrij maken van de woning en hier is een training voor gevolgd.
De uitdaging voor isolatie bedrijven ligt bij de planning. Het natuurvrij maken van de woning moet gebeuren voor het broedseizoen en mag ook niet gedaan worden middenin de overwinteringsperiode. Wij moeten de woning voor 1 november natuurvrij hebben gemaakt of voor 1 april. Natuurvriendelijk isoleren heeft veel voordelen voor de beschermde dieren, maar het eist iets meer geduld van u en een goede en strakke planning van ons.
- Creëren van nieuwe broedplaatsen
Wij hangen gierzwaluwkasten en / of vleermuiskasten op bij uw woning. Hierdoor behouden de zeldzame vogels een woonplek. Vleermuisverblijfplaatsen worden vaak onzichtbaar weggewerkt, vleermuiskasten en gierzwaluwkasten daarentegen niet. Hieronder ziet u een foto van een vleermuiskast.
Vleermuizen eten ongeveer 3000 muggen per nacht. Wow!
Hoe werkt een vleermuiskast?
Een vleermuiskast heeft een smalle ingang en dit zorgt ervoor dat vleermuizen goed kunnen slapen en niet bedreigd worden door natuurlijke vijanden. U kunt hierbij denken aan uilen, andere grote vogels en soms zelf jonge katten Ook zitten er in de vleermuiskast richeltjes, waaraan de vleermuis ondersteboven kan hangen om te slapen.
Waar moet ik een vleermuiskast ophangen?
U hoeft dit zelf niet te doen, wij doen dit voor u. Vleermuiskasten worden het liefst op plekken geplaatst waar de zon op staat. Deze kasten moeten dan wel licht van kleur zijn. Wij plaatsen relatief kleine vleermuiskasten en deze mogen op alle windrichtingen hangen. De kasten worden op minimaal 4 meter hoogte geplaatst.
Wat is een geschikte vleermuiskast?
Hieronder sommen wij de eisen op voor een geschikte vleermuiskast. Deze eisen zijn overgenomen uit de methodiek van het Natuurvriendelijk isoleren:
- Buitenformaat van de kast: Minimaal 30 cm bij 25 cm
- De kast heeft minimaal 2 lagen / compartimenten
- Levensduur van minimaal 15 jaar
- Bij voorkeur licht van kleur. Donkere kasten alleen plaatsen op plekken waar de kasten vrij zijn van zonbeschijning
- Hangt zo hoog mogelijk, op minimaal 4 meter hoogte
- Niet beschenen door kunstlicht
- Hangt niet vlak bij een raam of een deur.
- Is de gevel heel glad, zorg dan voor een vleermuiskast die een landingsplaats heeft.
Welk isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie?
Heeft natuurvriendelijk isoleren nog effect op het isolatiemateriaal dat wordt aangebracht? Het antwoord op deze vraag is nee. Het aanbrengen van isolatiemateriaal gaat precies zoals wij dat altijd zouden doen en ons isolatieadvies blijft afhankelijk van uw spouwmuur. Dit heeft niets te maken met bijvoorbeeld het natuurvrij maken van uw spouw. Wij hebben verschillende materialen – zoals Knauf Supafil, Isolatieparels en Aminotherm – en kunnen daardoor altijd het beste isolatiemateriaal kiezen voor uw woning. Wilt u meer weten over spouwmuurisolatie en de producten die wij aanbieden? Neem dan eens een kijkje op onze spouwmuurisolatie pagina.
Natuurvriendelijk isoleren: Ook bij u in de gemeente?
Vooralsnog is Natuurvriendelijk isoleren niet in elke gemeente verplicht. De gemeentes die mee willen doen met deze methode krijgen voor alle inwoners met een grondgebonden woning een ontheffing van de Wet natuurbescherming. U hoeft dit zelf dus niet aan te vragen.
Wel is het handig in de gaten te houden of dit verplicht is in uw gemeente. U kunt controleren op www.natuurvriendelijkisoleren.nl of in uw gemeente Natuurvriendelijk isoleren verplicht is. Deze ecologische verantwoorde manier van isoleren komt echter steeds nadrukkelijker in het nieuws en het lijkt (terecht) de norm te worden. Heeft u vragen over Natuurvriendelijk isoleren of wilt u een offerte aanvragen? Neem gerust eens contact met ons op.