fbpx
Gratis offerte 0182-639709
Voorbeeld geïsoleerd huis Isolatiespecialist

Veelgestelde vragen

Alles

Spouwmuurisolatie

Vloerisolatie

Bodemisolatie

Dakisolatie

Geluidsisolatie

Subsidie

Alleen wanneer je vóór 30 juni 2018 een omgevingsvergunning heeft aangevraagd, komt je in aanmerking voor ISDE-subsidie voor een nieuwbouw- of nog te bouwen woning. Deze regeling geldt niet voor bestaande woningen en eigenaren van monumenten.


Nee, de ISDE subsidie is specifiek bedoeld voor energiebesparende maatregelen die worden toegepast binnen de bestaande thermische schil van de woning. Uitbreidingen zoals aanbouwen of bijgebouwen, evenals het plaatsen van nieuwe dakkapellen, komen niet in aanmerking voor deze subsidie.

Je heeft de mogelijkheid om iemand anders toestemming te geven om namens jou de aanvraag in te dienen. Hiervoor vul je het onderstaande machtigingsformulier in, samen met de persoon die je wilt machtigen.

Het ingevulde formulier hoeft niet te worden meegestuurd met de aanvraag, maar het is wel belangrijk om het te bewaren. Zodra je iemand heeft gemachtigd, kan die persoon de subsidieaanvraag indienen.

In 2024 is € 600 miljoen beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, elektrische kookplaten en aansluitingen op een warmtenet. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE loopt door tot 2030. Zakelijke gebruikers kunnen tot 31 december 2024 subsidie aanvragen voor kleinschalige windturbines. Hiervoor is in 2024 € 5 miljoen beschikbaar.

 • dakisolatie: € 5 per m
 • zolder- of vlieringvloerisolatie: € 1,50 per m
 • spouwmuurisolatie: € 1,50 per m
 • gevelisolatie: € 6 per m
 • vloerisolatie: € 2 per m
 • bodemisolatie: € 1 per m

Let op: deze bonus geldt alleen voor isolatiemaatregelen die op of na 1 januari 2024 zijn uitgevoerd.

Het gebruik van biobased isolatiemateriaal wordt sterk aangemoedigdvanuit de overheid. Als u kiest voor biobased isolatiemateriaal, ontvangt u een bonus. Biobased isolatiemateriaal heeft een duurzame herkomst, ondergaat een milieuvriendelijk productieproces en is gemakkelijk recyclebaar of te verwerken als afval.

Deze materialen worden onderworpen aan strikte controles om te voldoen aan belangrijke duurzaamheidscriteria. Hoewel biobased materialen vaak duurder zijn dan niet-duurzame isolatiematerialen vanwege deze eisen, maakt de bonus ze toegankelijker voor het isoleren van uw woning.

Eerst wordt de woning geïsoleerd voordat u de subsidie aanvraagt. De isolatie wordt alleen toegepast op het huidige oppervlak van uw woning. Als u van plan bent om het oppervlak te vergroten door bijvoorbeeld een aanbouw, een nieuwe verdieping toe te voegen, een nieuwe dakkapel te plaatsen, of door een garage bij uw woning te betrekken, komt u niet in aanmerking voor subsidie voor de isolatie van deze uitbreidingen.

Het isolatiemateriaal moet een voldoende dikke laag hebben om aan de vereiste isolatiewaarde te voldoen. Als er al isolatiemateriaal aanwezig is, mag u dit niet bij het nieuwe isolatiemateriaal optellen om aan de isolatiewaarde te voldoen.

Alle isolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door een erkend bouw- of installatiebedrijf; u mag zelf geen isolatie aanbrengen.

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden maakt u een foto waarop duidelijk te zien is dat de werkzaamheden op uw adres plaatsvinden, bijvoorbeeld een foto waarop installateurs de spouwmuur van uw woning isoleren.

Het is mogelijk om subsidie te ontvangen voor het isoleren en verduurzamen van uw huis, zelfs als het een monument betreft. Verenigingen van Eigenaren (VvE's) kunnen ook subsidie aanvragen. Zowel huiseigenaren als VvE's hebben de mogelijkheid om tegen een lage rente geld te lenen voor isolatiedoeleinden.

De duurzaamste isolatiematerialen zijn die welke minimale milieueffecten hebben, hernieuwbaar zijn, en een lange levensduur hebben. Materialen zoals hennep, schapenwol, cellulose (gemaakt van gerecycled papier), en kurk scoren hoog op het gebied van duurzaamheid.

Ze zijn gemaakt van natuurlijke of gerecyclede bronnen, vereisen minder energie om te produceren, en hebben uitstekende isolatie-eigenschappen, wat bijdraagt aan energie-efficiëntie in gebouwen.

Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijk maar bevorderen ook een gezond binnenklimaat, waardoor ze een steeds populairdere keuze worden in duurzaam bouwen.

 • Houtvezel
 • Grasvezel isolatie
 • Hennep isolatie
 • Vlas isolatie
 • Cellulose isolatie
 • Katoen isolatie

Er zijn nog vele ontwikkelingen gaande rondom biobased isolatiematerialen, dus er kunnen enkele materialen ontbreken.

Biobased isolatie vormt een significante vooruitgang binnen duurzame bouwmethoden. Dit isolatiemateriaal, gemaakt van natuurlijke en vernieuwbare grondstoffen zoals hennep, stro, vlas, schapenwol, en gerecycled katoen, draagt bij aan een milieuvriendelijke bouwomgeving. Naast hun lage ecologische voetafdruk, zijn deze materialen bekend om hun goede isolerende capaciteiten.

Dak- en zolderisolatie streven beide naar het minimaliseren van warmteverlies door het dak. Bij zolderisolatie richt men zich op het isoleren van de zoldervloer, terwijl dakisolatie specifiek het dak zelf isoleert.

Een professionele isolatiespecialist zal beoordelen of je dak geschikt is voor isolatie en welk type isolatie het meest effectief zou zijn. Wij kijken naar de staat van het dak, de aanwezigheid van ventilatie, en andere structurele factoren.


De kosten voor dakisolatie van een schuin dak kunnen variëren op basis van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak en het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Om een nauwkeurige prijsopgave te kunnen geven, is het belangrijk dat een van onze adviseurs bij u langskomt om de specifieke situatie te beoordelen.

Op basis van deze beoordeling kunnen we een op maat gemaakte offerte voor u opstellen die rekening houdt met uw specifieke wensen en budget. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken voor een vrijblijvend adviesgesprek en meer informatie te krijgen over de kosten van dakisolatie voor uw schuin dak.


De kosten voor dakisolatie van een plat dak kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het dak, het type isolatiemateriaal en eventuele bijkomende werkzaamheden. Omdat elk project uniek is, geven we graag een nauwkeurige prijsopgave nadat een van onze adviseurs bij u is langs geweest om de specifieke situatie te beoordelen.

Op die manier kunnen we een op maat gemaakte offerte verstrekken die rekening houdt met uw behoeften en budget. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken en meer informatie te krijgen over de kosten van dakisolatie voor uw platte dak.

Ja, u kunt dakisolatie zelf aanbrengen, maar het vereist wel zorgvuldige planning, kennis en vaardigheden. Het proces omvat het verzamelen van materialen, nauwkeurige metingen, het snijden van isolatiemateriaal, het dichten van luchtlekken en het volgen van veiligheidsvoorschriften.

Als u twijfelt over uw vaardigheden of de complexiteit van het project, is het verstandig professioneel advies in te winnen van een gecertificeerd isolatiebedrijf. Zo kunt u er zeker van zijn dat uw dakisolatie correct wordt geïnstalleerd en dat u kunt profiteren van de energiebesparende voordelen.

Er is een landelijke subsidieregeling voor dakisolatie, namelijk de ISDE subsidie. De materialen die wij gebruiken zijn goedgekeurd en komen in aanmerking voor de subsidie. Er zijn een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor de dakisolatie subsidie:

 • Het isolatiemateriaal moet worden aangebracht door een gecertificeerd isolatiebedrijf.
 • De aanvraag moet binnen een jaar na het uitvoeren van de (eerste) isolatiemaatregel worden ingediend
 • Het aantal minimaal benodigde vierkante meters is 20
 • Het maximum aantal vierkante meters – waarvoor u subsidie krijgt – is 200
 • Er moet een minimale Rd-waarde van 3,5 worden behaald

Bij een enkele isolatiemaatregel krijgt u €15,- per vierkante meter subsidie. Bij meerdere isolatiemaatregelen krijgt u €30,- isolatie subsidie per vierkante meter. Bij het gebruiker van biobased isolatiematerialen, komt er een bedrag van €5,- bovenop.

De kosten van dakisolatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het project, de locatie en de isolatiedikte. Over het algemeen is dakisolatie duurder geprijsd in vergelijking met andere isolatiemaatregelen, maar de energiebesparing op lange termijn kan aanzienlijk zijn.

Graag sturen wij één van onze adviseurs langs, die uw een prijsopgave kan geven.

De methode hangt af van het type dak. Bij schuine daken wordt isolatiemateriaal vaak tussen de dakspanten geplaatst of onder de dakbedekking. Bij platte daken kan de isolatie bovenop de dakconstructie worden aangebracht, gevolgd door een waterdichte laag.


Voor dakisolatie worden verschillende materialen gebruikt, elk met hun eigen eigenschappen en toepassingen. Enkele veelvoorkomende materialen voor dakisolatie zijn:

 1. Glaswol: Dit isolatiemateriaal, gemaakt van gerecycled glas, is populair vanwege zijn uitstekende isolerende eigenschappen en betaalbaarheid.
 2. Rotswol: Vergelijkbaar met glaswol, maar gemaakt van gesmolten gesteente, biedt rotswol ook goede thermische en geluidsisolatie.
 3. EPS (geëxpandeerd polystyreen): Dit lichtgewicht isolatiemateriaal is gemakkelijk te installeren en biedt goede thermische prestaties.
 4. PIR/PUR (polyisocyanuraat/polyurethaan): Deze isolatiepanelen bieden uitstekende thermische prestaties en zijn dunner dan andere materialen, waardoor ze geschikt zijn voor ruimtes met beperkte hoogte.
 5. Biobased isolatiematerialen: Materialen zoals inblaasstro, hennep en vlas worden steeds populairder vanwege hun duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

Het juiste isolatiemateriaal voor uw dak hangt af van verschillende factoren, waaronder uw budget, isolatiebehoeften, beschikbare ruimte en milieuvriendelijkheidsvoorkeuren. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een isolatiespecialist om het meest geschikte materiaal voor uw specifieke situatie te bepalen.

Dakisolatie biedt meerdere voordelen, zoals een vermindering van het energieverbruik door betere temperatuurregulatie binnen het huis, waardoor de stookkosten dalen.
Door te investeren in dakisolatie profiteert u niet alleen van een significante vermindering van het energieverbruik dankzij een betere temperatuurregulatie binnen het huis, maar ook van lagere stookkosten.

Bovendien draagt het bij aan een comfortabeler binnenklimaat het hele jaar door, waardoor uw huis warmer blijft in de winter en koeler in de zomer. Een goed geïsoleerd dak kan ook helpen bij het verminderen van geluidsoverlast van buiten, waardoor u meer rust en stilte in uw woning ervaart. Kortom, dakisolatie is een investering die zichzelf snel terugverdient door de vele voordelen die het biedt voor zowel uw comfort als uw portemonnee.


Dakisolatie is een bouwtechniek waarbij isolatiematerialen worden aangebracht aan de binnen- of buitenzijde van het dak van een gebouw. Dit wordt gedaan om warmteverlies te verminderen, energie-efficiëntie te verhogen, en het wooncomfort te verbeteren.

Door het isoleren van het dak kan warme lucht minder gemakkelijk ontsnappen tijdens de winter en blijft het binnen koeler tijdens de zomer. Dit leidt tot lagere stookkosten en een verminderde impact op het milieu. Er zijn verschillende (biobased) materialen en methodes voor dakisolatie, afhankelijk van het type dak en de specifieke eisen van het gebouw.

Wanneer uw woning gebouwd is voor 1975 zijn de muren in ieder geval tijdens de bouw niet geïsoleerd. Het is mogelijk dat de vorige bewoner van uw woning de muren heeft laten vullen met spouwmuurisolatie. Zo zijn bijvoorbeeld in de jaren ’90 al woningen geïsoleerd met bijvoorbeeld UF-schuim of steenwolvlokken.

Maar hoe komt u er nu achter of een muur al eens eerder is geïsoleerd en of deze isolatie nog in goede staat verkeerd? Dit kan vastgesteld worden door middel van een spouwonderzoek. Wij boren in het voegwerk een aantal gaatjes en kijken met een endoscoop in de spouwmuur. Zo kunnen wij vaststellen of uw woning voorzien is van spouwmuurisolatie en of deze isolatie nog voldoende is.

Heeft u een wat oudere woning, met een bouwjaar tussen 1930 en 1975, en ervaart u een koude muur? Neem gewoon eens contact met ons op!

Voor u zijn er geen kosten verbonden aan onze spouwcheck. Ons advies is gratis en vrijblijvend. Wel vinden we het fijn, wanneer u onverhoopt verhinderd bent, dit op tijd aan ons doorgeeft i.v.m. de agenda en de routing van onze adviseur.

Heeft u interesse in onze spouwcheck? Neem gewoon eens contact op.

Wij boren enkele gaatjes in het voegwerk en beoordelen de spouwmuur d.m.v. een camera-onderzoek (endoscoop). Wij letten daarbij op aanwezige vervuiling, mogelijke vochtproblemen en of er voldoende ruimte is voor isolatie.

Wij inspecteren de buitenzijde van uw woning. Is het voegwerk nog in orde? Is de gevelsteen geschikt voor spouwmuurisolatie? Hoe staat het met de ventilatie?

Wij beoordelen de bereikbaarheid van de te isoleren gevels. Moet er misschien nog extra klimmaterieel ingeschakeld worden om de buren goed te kunnen isoleren?

De muur wordt gevuld via kleine boorgaatjes in het voegwerk. Dit gebeurt niet willekeurig, er wordt namelijk een bepaald patroon gehanteerd. Dit boorpatroon is voorgeschreven door de keuringsinstanties van spouwmuurisolatie. Dit boorpatroon is erg belangrijk, zodat de spouwmuur overal goed gevuld wordt. Een gecertificeerd isolatiebedrijf wordt hierop ook steekproefsgewijs en onverwachts gecontroleerd (een soort APK-keuring voor de bouw). Gemiddeld worden er 1 à 2 gaatjes per m2 geboord. Bij het raamkozijnen zullen er wat meer gaatjes worden geboord, zodat de isolatie goed aansluit bij het kozijn. Door dit verspringende patroon ontstaat er een compacte isolatielaag in de muur.

Gebouwen die na 1975 zijn gebouwd, zijn vaak voorzien van isolatie. In de beginperiode werd er een dunne mat van een paar centimeter aangebracht. De isolerende waarde is erg beperkt. Daarom krijgen wij steeds meer de vraag of wij ook deze spouwmuren kunnen isoleren. Dit kan in veel gevallen. Echter zal er wel voldoende tussenruimte (spouw) aanwezig moeten zijn, zodat er een compacte isolatielaag aangebracht kan worden.

Heeft u een woning die gebouwd is na 1975 en twijfelt u aan de isolatie? Neem gewoon eens contact met ons op.

Het is terecht dat u hierover nadenkt. Spouwmuurisolatie kan in veel gevallen, maar er zijn ook situaties waarbij het afgeraden moet worden. Sommige gevelstenen zijn nu eenmaal niet geschikt voor isolatie omdat er vochtproblemen kunnen ontstaan. Soms is een spouwmuur zo vervuild (door bijv. bouwafval) dat een muur niet goed egaal geïsoleerd kan worden, waardoor er vochtdoorslag kan ontstaan.

Het is dus belangrijk dat er vooraf een goede inspectie plaatsvindt, waarbij gekeken wordt naar diverse risicofactoren.

Een ander verschijnsel dat wij in ons werk tegen komen zijn vochtproblemen door afwezigheid van isolatie. Door grote(re) temperatuurverschillen treedt er condensatie op, waardoor muren vochtig kunnen worden. In dit geval is spouwmuurisolatie juist een oplossing voor doorslaand vocht.

Heeft u interesse in spouwmuurisolatie maar wilt u graag weten of dit verantwoord is voor uw woning? Neem gewoon een contact op voor een vrijblijvend advies.

In de jaren ’90 zijn veel woningen voorzien van na-isolatie. Wij komen NIET langs om te kijken bij woningen die na 1986 gebouwd zijn.

Bij sommige woningen is de isolatie nog prima. Maar wij komen ook vaak woningen tegen waarbij de isolatie is vergaan. Wanneer u twijfelt over de isolatie, kunnen wij voor u een spouwcheck uitvoeren. Wij boren gaatjes in het voegwerk en kijken met een camera in de spouw.

Wanneer de isolatie van slechte kwaliteit is en hierdoor vochtproblemen en schimmel veroorzaakt, adviseren wij dit te verwijderen .Wij hebben hiervoor de juiste technische apparatuur.

Gelukkig hoeft lang niet altijd de oude isolatie verwijderd te worden. Het bijvullen van de muur is voldoende. Wij gieten in dit geval bijvoorbeeld een vloeibaar isolatiemateriaal in de spouw, waardoor alle lege ruimtes weer opgevuld worden.

Vraag gewoon eens een gratis spouwcheck en advies aan.

Spouwmuurisolatie mag geen vochtproblemen veroorzaken. De isolatiematerialen zijn bewerkt tegen bijvoorbeeld vochtopname bij hevige regenval. Het is wel belangrijk dat er goed gekeken is of de spouwmuur geschikt is voor isolatie. Vervuilde muren of gevels met risicostenen zijn niet geschikt voor isolatie.

Soms kunnen vochtplekken ook een externe oorzaak hebben. Daarbij kunt u denken aan lekkage (van de hemelwaterafvoer of leiding), slecht voegwerk (waardoor het vocht doorslaat naar de binnenmuur) of capillaire werking.

Ook niet-geïsoleerde buitenmuren kunnen flinke vochtproblemen vertonen. De oorzaak hiervan is vaak condensatie, dat veroorzaakt wordt door verschillen in de buiten- en temperatuur.

Heeft u last van vocht op de buitenmuur? Neem gewoon eens contact met ons op.

Er is een zeer grote kans dat u dit niet ziet. De spouwmuurisolatie wordt via kleine gaatjes in het voegwerk aangebracht. Deze gaatjes worden weer afgedicht met cement op kleur. Dit kan iets afwijken, maar in de praktijk is het zo goed als hetzelfde. Hierdoor is bijna niet te zien dat we bij u langs zijn geweest.

Voor woningen met fijn voegwerk (vaak de wat oudere woningen uit de jaren ‘40 en ‘50) hebben wij een speciaal programma: het Neopixels Premium systeem. Dit systeem is zeer geschikt voor het vullen van spouwmuren met smal voegwerk.

Heeft u interesse in spouwmuurisolatie, maar maakt u zich zorgen over de afwerking? Neem gewoon eens contact met ons op!

De kosten voor spouwmuurisolatie bedragen ongeveer € 17,00 - € 22,00 per m². Voor een tussenwoning betaalt u ongeveer € 1.000,00. Natuurlijk zijn de kosten voor spouwmuurisolatie o.m. afhankelijk van de situatie, product en de bereikbaarheid van de woning.

Gemiddeld wordt spouwmuurisolatie terugverdiend in 3 – 6 jaar. De terugverdientijd is ook afhankelijk van meerdere factoren, zoals het stookgedrag van een huishouding, of er sprake is van een koude of wat warmere winter, de mate van thuiswerken, enzovoorts.

Op dit moment kunnen woningeigenaren in aanmerking komen voor een leuke subsidie op spouwmuurisolatie: € 8,00 per m². Dit reduceert behoorlijk de kosten van de investering van spouwmuurisolatie en verkort daarmee ook de terugverdientijd.

Wij kunnen ons voorstellen dat mensen het moeilijk vinden om een goede keuze te maken. De een adviseert inblaaswol, de ander weer isolatieschuim. Dat kan veel verwarring veroorzaken. Wat moet er nu in mijn spouwmuur? Wat is de beste spouwmuurisolatie?

Wij zeggen altijd: dé beste spouwmuurisolatie bestaat niet, maar wel de beste isolatie voor uw woning. Het is namelijk belangrijk te kijken naar de situatie en het bouwjaar van de woning. Voor de ene woning is gietschuim het meest geschikt, voor de andere woning HR++ isolatieparels. Een oude woning met heel mooi, fijn voegwerk vraagt om een andere aanpak dan een nieuwe woning waarbij tijdens de bouw al een isolatiemat is aangebracht.

Jazeker. Naast grote voordelen heeft spouwmuurisolatie ook een tweetal nadelen:

Smalle spouw, lage isolatiewaarde

De isolatiewaarde van spouwmuurisolatie is afhankelijk van de spouwbreedte. Hoe breder de spouwmuur is (de tussenruimte tussen de binnen- en de buitenmuur) hoe beter de isolatiewaarde. Wanneer de spouwmuur erg smal is, is de isolatiewaarde ook erg laag. Soms is het isoleren van de spouwmuur zelfs niet mogelijk. Wanneer dit het geval is kan er voor gekozen worden om buitengevelisolatie toe te passen of geïsoleerde voorzetwanden. Hier hangt alleen wel een prijskaartje aan.

Vochtproblemen spouwmuurisolatie

In sommige situaties is spouwmuurisolatie niet geschikt en dat moeten we gewoon accepteren. In een aantal gevallen kan het risico op vochtproblemen namelijk versterken. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle steensoorten geschikt voor spouwisolatie of kan er vervuiling aanwezig zijn in de spouwmuur. Het is om deze reden belangrijk dat er vooraf een goede inspectie wordt uitgevoerd.

De grootste fouten bij spouwmuurisolatie worden voor het grootste gedeelte veroorzaakt door een slecht spouwonderzoek. Een spouwmuur moet altijd van te voren goed - endoscopisch - gecontroleerd worden. Niet alle spouwmuren zijn namelijk geschikt voor spouwmuurisolatie.

1. De spouwmuren zijn vervuild

Tijdens de bouw van de woning kan er in de spouw rommel gevallen zijn of kunnen metselbaarden zijn ontstaan, doordat er te veel specie is weggedrukt richting de binnenmuur. Op deze plekken kan er vochtdoorslag ontstaan. Wij adviseren om deze gevels niet te isoleren of zal – indien mogelijk- de vervuilde spouw goed schoon gemaakt moeten worden. Spouwmuurisolatie is namelijk alleen mogelijk wanneer de spouwmuren schoon zijn.

2. Gevelstenen zijn ongeschikt voor spouwmuurisolatie

Helaas is niet elke gevelsteen geschikt voor spouwmuurisolatie. Wanneer een woning met geglazuurde stenen geïsoleerd wordt, kan er bij vorst forse schade aan de muur ontstaan. Om deze reden geven wij voor deze gevels altijd een negatief isolatieadvies.

3. Geverfde buitenmuren

Woningen met een dampdichte verflaag op de buitengevel zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Wanneer het vriest zal de verf gaan afbladderen en zal het aanzicht verpruts worden. Wij adviseren om vooraf goed te checken met wat voor een verfsoort de gevel is geschilderd.

4. Onjuist spouwmuurmateriaal

Niet elk spouwmuurmateriaal is geschikt voor een woning. Dit hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld van de spouwbreedte, de eventuele aanwezigheid van isolatiemateriaal en de situatie van de woning. Zo is de aanpak van een oude woning uit de jaren ’50 met smal voegwerk anders dan een woning van 1980 die al gedeeltelijk is geïsoleerd.

Maar ook bij de uitvoering kunnen er helaas fouten gemaakt worden.

5. De spouw wordt niet goed gevuld

Via boorgaten in het metselwerk wordt spouwmuurisolatie aangebracht. Hiervoor wordt een bepaald boorpatroon gebruikt. Op deze manier zal de gehele spouw goed gevuld worden en zullen er geen vochtproblemen ontstaan. Wanneer het juiste boorpatroon niet gebruikt wordt, zal de spouwmuur niet goed gevuld worden en kunnen er vochtproblemen ontstaan. Het boorpatroon is door de keuringsinstantie en de fabrikanten van spouwmuurisolatie voorgeschreven. Daarnaast zijn wij bij het kwaliteitscentrum SKG-IKOB gecertificeerd voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Steekproefsgewijs en onverwachts worden wij gecontroleerd op de juiste werkwijze.

6. Onjuiste dosering van lijm

Wanneer de lijmdosering onjuist is kant het vervelende problemen veroorzaken. Dit is een menselijk fout tijdens de uitvoering. De parels waaien uit de spouwmuur en komen in uw tuin terecht. Plaatselijk loopt de spouwmuur leeg. Om een onjuiste dosering uit te sluiten  maken wij gebruikt van het computergestuurde doseringsapparatuur van Neopixels. Dit is het enige systeem in Nederland dat dit probleem ondervangt.

7. Isoleren bij slechte weeromstandigheden

Een aantal isolatiematerialen moeten worden aangebracht bij gunstige weeromstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan de buitentemperatuur. Het aanbrengen van HR++ isolatieparels en Aminotherm gietschuim is sterk af te raden bij koudere buitentemperaturen. De koude temperatuur gaat ten koste van de kwaliteit. Daarnaast kan hevige regenval ook vervelende schade veroorzaken aan de buitenmuur, bijvoorbeeld vlekvorming. Wij zullen bij bovengenoemde weersomstandigheden dan ook helaas de werkzaamheden verplaatsen, omdat wij anders niet de kwaliteit kunnen leveren die wij willen leveren.

8. Zelf spouwmuurisolatie aanbrengen

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie lijkt gemakkelijk. Daarom besluiten sommige ook om het zelf uit te voeren. Bij de bouwmarkt worden busjes pur gekocht. Echter is dit materiaal niet geschikt voor het isoleren van spouwmuren. De spouwmuur zal niet egaal hiermee gevuld worden en het is daarnaast ook niet voldoende vochtwerend. De fabrikant geeft dan ook geen garantie, vanwege onjuist gebruik.

Ook het zelf isoleren van de gevel met isolatieparels raden wij af. Het is belangrijk, zoals ook hierboven uitgelegd, dat dit materiaal met een juiste lijmdosering wordt aangebracht. Zo wordt voorkomen dat de spouwmuur leegloopt.

Het is niet verstandig zelf de spouwmuur te isoleren, hoe eenvoudig dit ook lijkt. Voor het isoleren van spouwmuren is speciale apparatuur en kennis nodig. Een niet goed gevulde muur kan vervelende vochtproblemen veroorzaken. Spouwmuurisolatie materiaal moet goed bestand zijn tegen vocht. De bussen PUR in de bouwmarkt zijn hier niet voor geschikt. Bovendien zult u hiermee de gevels niet goed gevuld krijgen. Natuurlijk kunt u van bovenaf de muur vullen met de isolatieparels waarvan u enkele zakken via internet heeft gekocht, alleen is het belangrijk dat deze parels met de juiste hoeveelheid lijm worden aangebracht.

Kortom, het zelf isoleren van de spouwmuur raden wij af. Laat het een gecertificeerd isolatiebedrijf doen en u ontvangt 10 jaar garantie.

Wanneer u de spouwmuren van uw woning laat isoleren is er een subsidie beschikbaar. Deze valt onder de ISDE-regeling. De subsidie bedraagt € 5,00 per m² en is toepasbaar bij het nemen van 2 of meer energiebesparende maatregelen.

Lees HIER meer over de ISDE-subsidie.

Sinds 2012 is zijn de kosten voor spouwmuurisolatie niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het lage BTW-tarief gekomen. Op het arbeidsdeel is het 9% BTW-tarief van toepassing. Daarnaast is er ook een Investeringssubsidie (ISDE) beschikbaar voor woningeigenaren die hun woning willen gaan verduurzamen. U kunt HIER meer lezen over de subsidie op isolatie.

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is nog niet verplicht. Wel stimuleert de overheid het isoleren van woningen. Er zijn namelijk behoorlijke klimaatdoelstellingen vastgesteld. Om deze reden is er een subsidie beschikbaar voor woningeigenaren. Ook profiteren woningeigenaren van het lage BTW-tarief (9%) op het arbeidsdeel van de isolatie. Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst het isoleren van uw woning verplicht wordt gesteld.

Bodemisolatie is niet verplicht. Het isoleren van uw woning is nog niet verplicht. Nog niet. Het is denkbaar dat dit wel in de toekomst gaat gebeuren vanwege de verplichtingen om de CO2-uitstoot aanzienlijk te beperken. Dit is dan ook de reden dat de overheid veel geld steekt in het subsidiëren van energiebesparende maatregelen.

Sinds 2012 is bodemisolatie niet meer fiscaal aftrekbaar. Hiervoor in de plaats is de verlaging van de BTW gekomen. Op dit moment is het lage BTW-tarief van toepassing op het arbeidsdeel.

Wanneer er water in de kruipruimte staat onder de woning, is het aanbrengen van bodemisolatie meestal wel mogelijk, mits er voor de monteurs voldoende veilige vrije ruimte over blijft en geen ‘duikwerk’ hoeft plaats te vinden. Voor het isolatiemateriaal is het niet erg als de kruipruimte weleens volloopt met water, het is hier tegen bestand. De isolatie neemt geen vocht op en blijft altijd op het water drijven, waardoor de isolerende werking blijvend is.

Wanneer de kruipruimte onder de woning gedeeltelijk bereikbaar is, zullen wij een doorgang maken naar het onbereikbare gedeelte. Dit gebeurt vaak d.m.v. het graven van een tunnel.

Wanneer uw woning geen enkel kruipluik heeft, zal er een kruipluik gemaakt moeten worden of zijn er mogelijkheden om de woning van buitenaf te isoleren.

Ja. Ook bodemisolatie komt in aanmerking voor de ISDE-subsidie. De hoogte bedraagt € 4,00 / m². U dient minimaal 2 energiebesparende maatregelen te nemen. Onze technisch adviseur kunt u hierover meer vertellen.

Het RVO stelt als eis dat de isolatie wordt aangebracht door een erkend isolatiebedrijf. U kunt helaas niet in aanmerking voor de subsidie als u zelf aan de slag gaat met kruipruimte-isolatie.

Wanneer u handig bent en geen claustrofobie heeft, kunt u ook zelf de bodemisolatie aanbrengen. U bent er wel langer mee bezig dan onze monteurs omdat wij hier speciale apparatuur voor hebben. Het is goed om te beseffen dat het isolatiemateriaal behoorlijk volumineus is, het is niet even een kwestie van een paar zakken isolatiemateriaal in de achterbak laden …

U krijgt 10 jaar garantie op de bodemisolatie. Deze garantie betreft het isolatiemateriaal en de juiste wijze van aanbrengen ervan. De factuur is uw garantiebewijs, bewaar deze goed bij de documenten van uw woning.

Dit hangt van de situatie af. Er zijn gevallen waarbij bodemisolatie de beste oplossing is. U kunt dan denken aan woningen met vochtproblemen en woningen met een lage, moeilijk te bereiken kruipruimte. Er zijn woningen die beter af zijn met vloerisolatie. Het is dus niet de vraag welke isolatie beter is, maar wat de situatie onder de woning is en het probleem is. Dit zal ter plaatse door de technisch adviseur goed in kaart gebracht moeten worden.

Bij vloerisolatie wordt er een isolatielaag direct tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Dus eigenlijk tegen  het plafond van de kruipruimte. Bij bodemisolatie wordt er een isolatielaag op de grond van de kruipruimte aangebracht. Een juiste keuze voor vloerisolatie of bodemisolatie (kruipruimte-isolatie) is afhankelijk van de situatie van de kruipruimte. Onze technisch adviseur geeft u vrijblijvend en gratis advies.

De kruipruimte blijft bereikbaar bij bodemisolatie. Het materiaal wordt los op de bodem aangebracht en is verplaatsbaar. Wanneer er nog werkzaamheden verricht moeten worden in de kruipruimte (bijv. het vervangen van het riool of leidingwerk) adviseren wij dit vooraf te doen.

Bodemisolatie is eigenlijk eenvoudig te verklaring. Het is natuurkunde. Vocht condenseert altijd op hét punt waar warmte en kou bij elkaar komt. Denkt u maar aan het blikje pils dat u uit de koelkast haalt. Op tafel gaat het condenseren: de inhoud is namelijk koud, de omgeving warm. Dit gebeurt ook in de kruipruimte. In huis wordt gestookt, in de kruipruimte niet, dus het condensatiepunt is de vloer Hierdoor zijn veel vloeren vochtig. Wanneer wij bodemisolatie aanbrengen gebeurt er iets met het condensatiepunt: dit wordt verplaatst. Dit is niet meer de vloer. Het vocht trekt weg uit de vloer, waardoor deze droog en warmer wordt. Schade aan houten en betonnen vloeren worden hierdoor voorkomen. Bodemisolatie zorgt voor een gezonder binnenklimaat.

Bodemisolatie is een wat goedkoper isolatiesysteem. Dat is verleidelijk. Maar een kruipruimte moet welk geschikt zijn voor bodemisolatie. Dat zijn vaak vochtige, krappe, moeilijk te bereiken kruipruimtes. Wanneer u een kurkdroge kruipruimte heeft die bovendien behoorlijk hoog is, heeft bodemisolatie beperkt effect. Wij adviseren u dan, ondanks dat dit wat duurder is, vloerisolatie aan te laten brengen. Dit voorkomt achteraf teleurstelling.

Een kruipruimte kan een ingewikkelde kruipruimte zijn door de aanwezigheid van muurtjes. Een woning of gebouw kan daardoor afgesloten vakken hebben onder de vloer. Wanneer dit niet geconstateerd wordt, kan het gebeuren dat er een gedeelte niet wordt geïsoleerd, zonder dit door te hebben. Wanneer u funderingstekeningen heeft van uw woning, is het raadzaam deze te laten zien, zodat de technisch adviseur de compartimenten van de kruipruimte goed kan vaststellen.

De kruipruimte onder de woning moet geschikt zijn voor bodemisolatie. Wanneer u een hoge, droge kruipruimte heeft, is het niet verstandig om bodemisolatie toe te passen. Dit geeft minder effect door de grote luchtlaag tussen de isolatie en de vloer. Wij raden in dit geval altijd vloerisolatie aan.

Ja. Wij raden kruipruimte-isolatie af bij woningen met een hoge, droge kruipruimte. Het rendement is namelijk lager, vanwege de grote tussenruimte tussen de isolatie en de vloer.

De isolatie wordt los op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Wij raden aan eerst alle nodige werkzaamheden in de kruipruimte te verrichten, voordat de isolatie wordt geplaatst. Het werken in de kruipruimte is daarna wat lastiger. Het materiaal is wel gemakkelijk te verplaatsen, omdat het los op de grond wordt aangebracht (U bevindt zich als het ware in een ballenbak).

 • U voorkomt schade aan de vloer en leidingen in de kruipruimte.
 • De vloer wordt droog en warmer. Er komt minder kou vanuit de kruipruimte uw woning binnen.
 • Een gezonder woonklimaat, omdat de relatieve luchtvochtigheid in huis lager wordt.
 • U hoeft minder te stoken omdat de luchtvochtigheid in huis lager is en u minder warmte verliest naar de kruipruimte.

De terugverdientijd van bodemisolatie is ongeveer 6 tot 8 jaar. Deze wordt korter wanneer u gebruik maakt van de landelijke subsidieregeling ISDE.

Het aanbrengen van bodemisolatie is een relatief goedkope ingreep. Het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning kost ongeveer € 1.200,00. Deze kosten zijn lager, wanneer u gebruik maakt van de landelijke subsidieregeling op isolatie (ISDE). U kunt op bodemisolatie € 4,00 per m² subsidie krijgen.

Bodemisolatie is zeer geschikt voor houten vloeren. Een groot risico voor een houten vloer is vocht. Vocht en hout zijn de ideale ingrediënten voor schimmels, zwammen en houtrot. En deze kunnen in korte tijd veel schade aanrichten. Door het aanbrengen van bodemisolatie haalt u het vocht bij de houten vloer vandaan, waardoor deze niet zal wegrotten.

Onze technisch adviseur gaat via het kruipluik in de kruipruimte. Hier kijkt hij naar de situatie, waarbij er gelet wordt op bijvoorbeeld de relatieve luchtvochtigheid in de kruipruimte, de vochtigheidsgraad van de vloer, de bereikbaarheid. Op basis van de bevindingen ontvangt u via ons digitale systeem een advies op maat.

Wij rekenen geen kosten voor de kruipruimtecheck. U kunt deze gratis check bij ons opvragen via ons contactformulier of door even telefonisch contact op te nemen: 0182 – 760 901 (rechtstreeks).  Mocht u een afspraak gemaakt hebben, maar toch onverwachts verhinderd zijn, vragen wij u wel dit op tijd te laten weten.

Het woord zegt het eigenlijk al: isolatie dat op de bodem (grond) van de kruipruimte wordt aangebracht. Dit zijn bijvoorbeeld losse, piepschuim korrels. In eerste instantie vinden veel mensen bodemisolatie maar een vreemd idee. Begrijpelijk. Maar bodemisolatie is een bewezen, effectief middel tegen vochtproblemen. Veel woningen in ons land hebben een vochtige kruipruimte. En dat kan vervelende problemen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld het aantasten van de vloer en leidingen, schimmel op de muren en een muf, ongezond binnenklimaat. Bodemisolatie zorgt voor een droge, warme vloer en een lagere luchtvochtigheid in huis.

Dat is mogelijk. In Nederland wordt er subsidie op vloerisolatie verstrekt: € 7,00 per m². Deze subsidie valt onder de ISDE-regeling van de rijksoverheid. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo wordt van u verwacht dat u minimaal twee energiebesparende maatregelen neemt. De werkzaamheden zullen verricht moeten worden door een erkend isolatiebedrijf uit de bouwsector. U vindt HIER meer over de subsidie op vloerisolatie.

U ontvangt 10 jaar garantie op uw vloerisolatie. De garantie zit op het isolatiemateriaal en de verwerking ervan. Het is verstandig de vloerisolatie aan te laten brengen door een gecertificeerd bedrijf (o.a. SKG-IKOB), dat eveneens is aangesloten bij de branchevereniging voor isolatiebedrijven, de VENIN.

Dit hangt af van de situatie van de kruipruimte in combinatie met het vloertype. Er zijn situaties waarbij het beter is de vloer tegen de onderkant te isoleren, omdat het meer comfort en besparing oplevert. U kunt dan bijv. denken aan droge, hoge, goed geventileerde kruipruimtes. Maar er zijn woningen in Nederland met een lage, vochtige kruipruimte. Vocht is een grote boosdoener voor een woning. Het kan de vloer aantasten. In deze gevallen is het raadzaam de kruipruimte te voorzien van kruipruimte-isolatie. Het voorkomt veel vocht- en schimmelproblemen en daarmee dus ook schadekosten.

In veel kruipruimtes – zeker in het westen van Nederland – staat regelmatig (grond)water, vaak in vochtige najaar- en wintermaanden. Een vochtige kruipruimte onder uw woning is nadelig voor het woonklimaat in huis: een hogere luchtvochtigheid, met soms zelfs vocht- en schimmelvorming. Dat is een vervelend probleem.

Een effectieve oplossing is het isoleren van de vloer. Hiermee verdwijnt het vocht niet uit de kruipruimte (daar moeten we vaak mee leren leven), maar voorkomt wel opstijgend vocht naar de woning zelf.

Wij adviseren deze werkzaamheden deze werkzaamheden in de zomerperiode te laten doen, omdat meestal deze kruipruimtes dan wel droog zijn vanwege de lagere grondwaterstand. Dit voorkomt hoge pompkosten, waarbij ook nog eens het risico bestaat dat het wegpompen van water onmogelijk is (doordat het heel snel weer omhoog komt, ook via de kruipruimte van uw buren).

Voor deze woning adviseren wij altijd het aanbrengen van een isolatiespray. Dit systeem is namelijk goed bestand tegen vocht en dicht alle naden en kieren. Hierdoor vindt er geen vochttransport meer plaats naar de woning.

Wanneer uw woning vloerverwarming heeft of krijgt, is vloerisolatie een must. Bij vloerverwarming gaat namelijk er veel warmte verloren naar de kruipruimte. Bij de kruipruimtecheck merken wij dit aan de hogere temperatuur in de kruipruimte. Sommige kruipruimtes lijken wel een sauna. Door het isoleren van de vloer wordt de warmte vast gehouden in de vloer en gaat er minder warmte verloren naar de kruipruimte. De terugverdientijd op vloerisolatie is 7 tot 10 jaar. Bij aanwezigheid van vloerisolatie is deze korter: 5 tot 8 jaar. Vloerwarming met vloerisolatie is dus eigenlijk een noodzakelijke combinatie.

De R-waarde voor isolatie is een getal wat de isolatiewaarde weergeeft. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter. Er is een verschil tussen de Rd-waarde en Rc-waarde. De Rd-waarde is de isolatiewaarde van de vloerisolatie zelf, dus van de wol of het schuim. Wanneer u gebruik wilt maken van de ISDE-subsidie is het belangrijk goed te letten op de Rd-waarde van de vloerisolatie. Deze moet namelijk minimaal 3,5 zijn.

De Rc-waarde is de isolatiewaarde van de vloerisolatie in combinatie met de vloer zelf. Dus van het totaal. Deze waarde is belangrijk voor het energielabel van uw woning. De Rc-waarde is vastgesteld door het Bureau CRG.

De kruipruimte onder uw woning blijft na het isoleren van de vloer bereikbaar. In veel gevallen zal de hoogte van minder worden omdat er isolatie tegen het plafond van de kruipruimte is aangebracht. Wanneer u de vloer laat isoleren met een reflecterende folie, is het belangrijk bij latere werkzaamheden voorzichtig te zijn met folie. Het kapot maken of lostrekkend van de folie veroorzaakt een koudebrug in de isolatie.

Er zijn veel soorten vloerisolatie: isolatieschuimen, reflecterende folies en dekens. Maar wat is nu de beste vloerisolatie? De beste vloerisolatie bestaat niet. Wat voor de ene woning zeer geschikt is, is voor de andere woningen niet verstandig. Het isoleren van een houten vloer is anders dan een betonvloer. Het is dus belangrijk goed te kijken naar de situatie van de kruipruimte en de woning. Hoe is het klimaat onder de woning? Hoe ziet de kruipruimte er uit? Hoe is het gesteld met de bereikbaarheid?

Wij beoordelen de situatie in de kruipruimte op en op basis hiervan brengen wij ons isolatieplan uit.

U bent op zoek naar vloerisolatie? Vraag gratis en vrijblijvend een isolatiecheck aan.

De meeste woningen in Nederland zijn voorzien van een kruipruimte. Vaak is er in de hal, onder de deurmat, of in de kelder een kruipluik waardoor u naar de kruipruimte kunt.

‘Ik heb geen kruipruimte’ wordt vaak verward met: er is geen kruipluik. Wanneer u vloerisolatie wenst, zal er een door timmerman een kruipluik gemaakt moeten worden.

Wanneer er echt geen ruimte onder de woning aanwezig is, is er nog maar een mogelijkheid: het aanbrengen van een vloerisolatie OP de vloer. Dit is een behoorlijke ingreep, waarvoor een aannemer ingeschakeld zal moeten worden.

Sinds 2012 zijn de kosten voor vloerisolatie fiscaal niet aftrekbaar. Hiervoor in de plaats is het BTW voordeel gekomen. Op het arbeidsdeel betaalt u 9% BTW i.p.v. 21%. Ook kunt u subsidie ontvangen op isolerende maatregelen indien u deze uit laat voeren door een erkend isolatiebedrijf. Deze subsidie (ISDE) is van toepassing wanneer u minimaal 2 isolatiemaatregelen neemt.

Op dit moment is vloerisolatie nog niet verplicht. Wel stimuleert de overheid het aanbrengen van vloerisolatie d.m.v. het verstrekken van subsidie. In het klimaatakkoord zijn voor de toekomst wat betreft energieverbruik ambitieuze doelstellingen opgesteld. Het is niet ondenkbaar dat het isoleren van woningen in de toekomst verplicht zal worden. Op dit moment zijn er zeer interessante tegemoetkomingen voor het isoleren van uw woning. Zo kunt u bijvoorbeeld op vloerisolatie € 7,00 / m2 subsidie ontvangen.

Om vloerisolatie goed en netjes aan te kunnen brengen is er voldoende werkhoogte in de kruipruimte nodig. In de praktijk komt dat neer op minimaal 50 cm. Ook zal de kruipruimte goed bereikbaar en droog moeten zijn. In sommige gevallen is het verstandiger kruipruimte-isolatie aan te brengen. Vooral bij vochtproblemen. Om dit te kunnen beoordelen zullen wij de situatie in de kruipruimte bekijken.

De termen vloerisolatie en kruipruimte-isolatie worden vaak met elkaar verward. Toch is het verschil eenvoudig. Vloerisolatie is het aanbrengen van isolatie direct tegen de vloer. Dit gebeurt eigenlijk altijd vanuit de kruipruimte. Het aanbrengen van vloerisolatie op de vloer zelf, is een ingrijpende maatregel. Kruipruimte-isolatie (ook wel: bodemisolatie) is het isoleren van de bodem (grond) van de kruipruimte.

De keuze voor vloerisolatie of kruipruimte-isolatie hangt af van bijvoorbeeld de werkhoogte van de kruipruimte en het klimaat. Bij lastig te bereiken kruipruimtes of vochtige kruipruimtes is het aanbrengen van vloerisolatie vaak niet mogelijk en is kruipruimte-isolatie een goed alternatief.

Veel woningen in Nederland worden verwarmd met stadsverwarming (hete luchtverwarming). Dit is een systeem waarbij de woning wordt verwarmd via een netwerk van waterleidingen. Het warme water in deze leidingen wordt verwarmd door restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales. De woning heeft dus geen eigen CV-ketel, omdat het niet verwarmd wordt met gas. Wij komen dit systeem regelmatig tegen bijvoorbeeld in Utrecht, Rotterdam, Purmerend, Tilburg en Breda.

Stadsverwarming heeft ook een nadeel: vaak hebben bewoners last van een vochtige woning. De oorzaak is meestal de kruipruimte. Door de warme leidingen is de temperatuur in de kruipruimte erg hoog. Hierdoor wordt de kruipruimte vochtig, zeker wanneer er niet zoveel ventilatie is. U kunt dit eigenlijk vergelijken met douchen met gesloten raam. De badkamer wordt een sauna. Dit gebeurt ook in de kruipruimte. Het vocht in de kruipruimte moet ergens zijn weg gaan vinden en gaat via de vloer naar de woning. Dit veroorzaakt een hoge luchtvochtigheid en schimmels in uw woning.

Het oplossen van dit probleem is niet eenvoudig. Niet elke vloerisolatie is geschikt voor deze situatie. Voor het bepalen van een goede oplossing is een kruipruimtecheck noodzakelijk. Neem gerust eens contact met ons op voor een gratis advies.

U komt helaas niet in aanmerking voor subsidie als u zelf de vloer gaat isoleren. Een voorwaarde om subsidie op vloerisolatie te ontvangen is dat de vloerisolatie wordt aangebracht door een erkend isolatiebedrijf. De subsidie op vloerisolatie bedraagt in 2021 € 7,00 per vierkante meter. Lees HIER meer over subsidie vloerisolatie.

Natuurlijk kunt u ook zelf – als u geen claustrofobie heeft – uw vloer isoleren. U kunt bij de bouwmarkt diverse materialen uitkiezen, zoals bijvoorbeeld isolatieplaten, isolatiefolie of minerale wol. U bespaart hiermee een groot deel van de arbeidskosten. Wanneer u zelf de vloer gaat isoleren, is het wel belangrijk om het juiste materiaal te kiezen. Niet elk systeem is geschikt voor de vloer.  Bovendien hebben veel kruipruimtes in Nederland een vochtig klimaat.

In de praktijk valt het vaak tegen om zelf vloerisolatie aan te brengen. Problemen zijn vaak het vochtige klimaat, een vochtige vloer, veel kabels en leidingen of te weinig werkhoogte waardoor je de isolatie niet netjes kunt monteren. Veel doe-het-zelvers haken hier toch weer op af. Een kruipruimte is nu eenmaal een lastige ruimte.

De grootste fouten bij vloerisolatie begint eigenlijk al bij een onjuiste kruipruimte-inspectie. Veel moeilijkheden kunnen van te voren al gesignaleerd worden. Wanneer er in een kruipruimte veel leidingwerk en kabels aanwezig zijn, is het lastig de isolatie mooi sluitend aan te brengen. Hier zal rekening gehouden moeten worden met het product. Een niet goed passende isolatie leidt tot koudebruggen.

Een grote boosdoener is het aanbrengen van vloerisolatie bij een te vochtige houten vloer. Dit kan leiden tot houtrot. Het vochtigheidspercentage van de houten balklaag mag namelijk niet hoger zijn dan 20%.

Een andere grote fout is het vergeten van de ventilatie in de kruipruimte. Bij vloerisolatie hoort een goede ventilatie van de kruipruimte.

Er zijn vloertypen die kwetsbaar zijn. Dat zijn bijvoorbeeld bepaalde steenachtige of betonvloeren. Het boren in deze vloeren is sterk af te raden. Er zal gekozen moeten worden voor een systeem waarbij geen boorwerk plaats vindt.

Het juiste product

Er zijn veel soorten vloerisolatie. En bij de ene soort kunnen we een beter gevoel hebben dan bij de ander. Maar niet elke vloerisolatie is passend voor een kruipruimte. We kunnen een mooi systeem uitzoeken, maar daardoor de kruipruimte hiervoor minder geschikt is, kan het niet goed uit de verf komen, het kan niet zoals het bedoeld is worden aangebracht. En dat kan koudebruggen veroorzaken. Het is dus belangrijk goed te letten op de situatie in de kruipruimte. Wanneer bij kruipruimte erg laag is bijvoorbeeld. Of vochtig.

Ventilatie

Bij vloerisolatie hoort het ventileren van de kruipruimte, anders kan de luchtvochtigheid gaan toenemen. Dit gebeurt door middel van het aanbrengen van renovatiekokers. Wanneer de kruipruimte al voorzien is van ventilatie mag het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeren.

Een van de nadelen voor het aanbrengen van vloerisolatie kan zijn, is de afhankelijkheid van het klimaat in de kruipruimte. Voor het aanbrengen van vloerisolatie zal de kruipruimte droog moeten zijn. In vochtige gebieden kan dit een uitdaging zijn, zeker in het najaar en de winter. Een paar dagen voor de uitvoering van de werkzaamheden kan de kruipruimte onder gelopen zijn. Wanneer u in de lager gelegen woont, adviseren wij daarom de vloer te isoleren in de zomerperiode.

Een ander nadeel voor het aanbrengen van vloerisolatie is de afhankelijkheid van de werkhoogte. Om een vloer netjes en veilig te kunnen isoleren, is er voldoende werkhoogte nodig, namelijk 50 cm. Wij komen veel kruipruimtes tegen die deze ruimte niet hebben. Het is dan niet mogelijk hier netjes vloerisolatie aan te brengen. Het uitgraven van de kruipruimte is een dure aangelegenheid. In deze gevallen adviseren wij daarom ook bodemisolatie.

Een nadeel is de noodzaak tot voorzichtig werken bij het verplaatsen of vervangen van leidingen. Dit is een aandachtspunt bij systemen die uit reflecterende folies bestaan. Wanneer deze systemen stuk getrokken worden, is er geen luchtdichtheid meer. Hierdoor ontstaat er een isolatielek (u kunt dit vergelijken met een gat in een thermosfles). Wij adviseren, voorafgaand aan het isoleren, eerst de geplande werkzaamheden aan leidingwerk uit te laten voeren.

In Nederland worden veel vloeren geïsoleerd met schuimisolatie. Dit komt door de gunstige eigenschappen van deze isolatie: zeer sterk, naadloos, goede hechting en vochtbestendig. Een vervelend nadeel is dat u tijdens en tot na twee uur na het aanbrengen van overheidswege verplicht bent de woning te verlaten. Dat is lastig.

De terugverdientijd van vloerisolatie is ca. 7 tot 10 jaar. Wanneer u gebruik maakt van de subsidieregeling wordt dit nog gunstiger. Bij vloerverwarming is het rendement nog hoger. Een niet-geïsoleerde vloer met vloerverwarming verliest veel warmte naar de kruipruimte. Dit merkt u eigenlijk al gelijk, wanneer u het kruipluik open doet: de warmte komt u tegemoet. Door de vloer te isoleren gaat deze warmte niet meer verloren naar de kruipruimte, maar blijft in de vloer en uw woning zelf. U zult aanzienlijk minder stoken.

Qua kosten voor de vloerisolatie zult u rekening moeten houden met ongeveer 35 tot 40 euro per vierkante meter. De prijs wordt onder meer bepaald door het systeem, het type vloer en de situatie van de kruipruimte. Wilt u precies weten wat de vloer isoleren voor uw woning kost? Neem gewoon contact op voor een GRATIS vloerisolatie-check, incl. advies

De investering wordt minder als u gebruik maken van de subsidieregeling ISDE. U kunt een tegemoetkoming in de kosten voor vloerisolatie krijgen als u 2 of meer energiebesparende maatregelen neemt. De subsidie op vloerisolatie is € 7,00 per vierkante meter. Het is zeker de moeite waard dit na te kijken. Lees HIER meer over de ISDE-subsidie.

Wanneer uw woning een vochtige kruipruimte heeft adviseren wij het aanbrengen van kruipruimte-isolatie. Dit zijn EPS (piepschuim) korreltjes die wij op de grond van de kruipruimte leggen. Hier wordt optrekkend vocht naar de vloer voorkomen. U houdt hiermee de houten vloer droog, waardoor deze niet zal rotten.

Wanneer u een droge kruipruimte heeft en er voldoende werkhoogte is, adviseren wij deze te isoleren met een dampopen isolatiemateriaal. U kunt bijvoorbeeld denken aan Ecose dekens of aan een opencellig sprayschuim (Icynene). Deze isolatie brengen wij tussen de houten balken aan. De houten vloer kan hiermee altijd blijven ‘ademen’.

Maak gewoon eens een afspaak met ons voor een – vrijblijvend – advies voor uw houten vloer.

Wanneer u op internet kijkt, kunt u veel soorten vloerisolatie tegen komen. Dat maakt het niet gemakkelijker. De een zegt dit, de ander dat. Wat is nu de beste vloerisolatie? Onze visie is: dé beste vloerisolatie bestaat niet. Wat voor de ene kruipruimte uitermate geschikt is, kan geen goed idee zijn voor de andere kruipruimte. Het isoleren van een beton vloer is anders dan een houten vloer. Een kruipruimte in het – vaak vochtige – Zuid-Holland vraagt een andere aanpak dat een mooie droge kruipruimte op de Veluwe. Het is daarom belangrijk goed te kijken naar de situatie van de kruipruimte en de woning.

Bent u op zoek naar de beste vloerisolatie voor úw woning? Vraag gewoon eens een gratis kruipruimtecheck aan. Wij bekijken de situatie in de kruipruimte en brengen op basis van onze bevindingen een isolatieadvies uit.

Aan het isoleren van een houten vloer zijn ook risico’s verbonden. Niet juist isoleren kan houtrot versnellen of zelfs veroorzaken. Het risico is de luchtvochtigheid. Een houten vloer kan geïsoleerd worden als de vochtigheid van het hout niet hoger is dan 20%. Indien dit hoger is, zal er eerst maatregelen genomen moeten worden om dit percentage terug te dringen. Dit kan door bijvoorbeeld de ventilatie in de kruipruimte te verhogen door bijvoorbeeld het aanbrengen van ventilatieroosters. Het is ook mogelijk om een bodemfolie in de kruipruimte aan te brengen. Hiermee wordt optrekkend vocht vanuit de bodem naar de vloer voorkomen.

Een houten vloer is heel goed te isoleren. Het effect is al snel merkbaar: de vloer voelt veel fijner aan qua temperatuur. De isolatie vraagt wel de nodige aandacht. Niet juist isoleren kan houtrot bevorderen of zelfs veroorzaken. Er zal vooraf goed gekeken moeten worden naar de situatie in de kruipruimte. Het vaststellen van de luchtvochtigheid in de kruipruimte, de vochtigheidsgraad van het hout en het controleren van de aanwezigheid van ventilatie is erg belangrijk. Wij adviseren altijd een systeem waarbij de vloer niet ‘opgesloten’ wordt. Het gaat dan om een dampopen systeem waarbij de vloer kan blijven ‘ademen’. Het isoleren van een houten vloer op de juiste manier voorkomt houtrot.

Een houten vloer wordt geïsoleerd door tussen de balken isolatie aan te brengen. Wij passen veelal Ecose dekens of Icynene toe. Dit zijn beide dampopen isolatiematerialen.

Indien er te veel vocht is (zowel in het hout als de kruipruimte zelf), ondanks de aanwezigheid van voldoende ventilatie, adviseren wij een bodemisolatie. Dit levert een goed klimaat op en zorgt ervoor dat het hout droog wordt. Hierdoor is er aanzienlijk minder risico op houtrot en andere vochtproblemen.

Uw woning heeft een betonvloer? Deze voelt vaak erg koud aan, zeker in de winter. Wanneer uw woning voor 1978 is gebouwd, is de betonvloer tijdens de bouw niet voorzien van isolatie. Er zijn meerdere manieren om een betonvloer te isoleren, bijv. met schuim of isolatiefolie. De keuze voor een isolatiemateriaal is afhankelijk van de situatie. Betonvloeren in een complexe kruipruimte (met veel leidingen, doorvoeren, …) isoleren wij vaak met schuim omdat we hiermee ook alle kleine hoeken en gaten kunnen isoleren. Het wordt namelijk vloeibaar aangebracht en dicht alle naden en kieren.

Om de betonvloer goed te kunnen isoleren zal er wel voldoende werkhoogte moeten zijn, d.w.z. minimaal 50 cm. Indien dit niet het geval is adviseren wij het aanbrengen van een bodemisolatie.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het isoleren van de betonvloer van uw woning. Vraag dan een gratis kruipruimtecheck bij ons aan.

In de beginjaren van vloerisolatie is de isolatiewaarde nog vaak beperkt. Het voldoet niet aan de eisen van nu. Het is mogelijk om de vloer extra te isoleren. Hierdoor voldoet de vloerisolatie weer aan de huidige eisen.

Wij gaan altijd de kruipruimte in om alles goed te kunnen beoordelen. Het is dus belangrijk dat er in uw woning een of meerdere kruipluiken aanwezig zijn. Meestal vindt u er een onder de mat in de hal of de kelderkast. Zonder doorgangen naar de kruipruimte is een kruipruimte-inspectie voor ons onmogelijk.

Tijdens onze ‘tocht’ in de kruipruimte kijken wij bijvoorbeeld naar de bereikbaarheid, werkhoogte, of de kruipruimte schoon genoeg is en wat voor soort vloer uw woning heeft. Ook controleren wij het klimaat in de kruipruimte en de mate van ventilatie.

Aan de kruipruimtecheck zijn geen kosten verbonden. U kunt deze gratis inspectie bij ons opvragen via ons contactformulier of door even telefonisch contact op te nemen: 0182 – 639 709. Mocht u een afspraak gemaakt hebben, maar toch onverhoopt verhinderd zijn, vragen wij u wel dit op tijd te laten weten.

Vanaf 1978 is men begonnen met het isoleren van woningen tijdens de bouw. Heeft u een woning kort na dit jaar, is uw woning mogelijk voorzien van vloerisolatie. Dit herkent u aan een witte, tempex laag tegen de onderkant van de vloer (vanuit de kruipruimte).

Wanneer u een woning voor dit bouwjaar heeft, is de kans groot dat de vloer nog niet voorzien is van vloerisolatie. Misschien heeft u geluk en heeft de vorige eigenaar vloerisolatie aan laten brengen. Ook dit is vanuit de kruipruimte te controleren.

Heeft u een wat oudere woning en twijfelt u aan de (aanwezigheid van) vloerisolatie, neem gerust contact op en vraag een kruipruimtecheck aan.

Vloerisolatie is het aanbrengen van laag isolatie tegen de vloer. Dat gebeurt meestal tegen de onderkant van de vloer, dus vanuit de kruipruimte. Veel woningen in Nederland zijn nog niet voorzien van vloerisolatie. Dit zijn vooral de woningen die voor 1978 zijn gebouwd. Tijdens de bouw werd er namelijk nog geen vloerisolatie aangebracht.  Vanaf 1978 begon men vloeren te isoleren, eerst met een dunne laag, daarna met dikke tempex (piepschuim) elementen. Vloerisolatie voorkomt onnodige verspilling van warmte naar de kruipruimte, wat resulteert in een warmere vloer. Ook beperkt vloerisolatie het vochttransport van de kruipruimte naar de woning. Hierdoor ontstaat er een lage luchtvochtigheid in uw woning, wat een gezonder binnenklimaat oplevert.

De subsidie voor isolatie wordt alleen uitgekeerd, als de isolatiematerialen voldoen aan bepaalde voorwaarden. Dit is per isolatiematregel verschillend.

Voor isolatiemateriaal is er een eis aan de Rd-waarde. Deze geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal van een bepaalde dikte thermisch isoleert. Hoe hoger deze waarde, hoe beter is de thermische isolatie.

In het geval van glas, kijkt men naar de maximale U-waarde. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat door het glas.

Onderstaande tabel toont de eisen aan de waarde per isolatiemaatregel.

IsolatiemaatregelMinimale Rd-waardeMaximale U-waarde
Spouwmuurisolatie1,1 
Vloerisolatie3,5 
Bodemisolatie3,5 
Dakisolatie3,5 
Gevelisolatie3,5 
Zolder- of vlieringisolatie3,5 
HR++ glas 1,2
Triple-glas 0,7

Minimale hoeveelheden (m²) om in aanmerking te komen voor de subsidie

Naast de eisen op het gebied van de kwaliteit van de isolatiematerialen, is er ook een minimale hoeveelheid (m2) die dient te worden geïsoleerd om in aanmerking te komen voor de isolatiesubsidies.  Deze hoeveelheden verschillen per type woning, en hebben we hieronder voor u uitgewerkt.

MaatregelVrijstaandHoekwoningTussenwoningAppartement
Spouwmuurisolatie50331513
Vloerisolatie44322720
Bodemisolatie44322720
Dakisolatie57383115
Gevelisolatie55401813
Zolder- of vlieringisolatie57383115
Hoogrendementsglas1512108
HR++ glas1512108

Wilt u er zeker van zijn dat u voldoet aan de genoemde hoeveelheden voor isolatie subsidie? Laat ons dan vrijblijvend langskomen om uw situatie te bekijken. We kunnen u dan direct meer vertellen over de subsidies voor isolatie, en samen met u zorgen dat u aan alle eisen voldoet om de subsidies isolatie aanvraag in te dienen.

Om in aanmerking te komen voor de nieuwe landelijke subsidie op isolatie, dient u de werkzaamheden al te hebben uitgevoerd. Dit betekent dus dat alle energiebesparende maatregelen zijn gedaan, en betaald, voordat u de isolatiesubsidie aanvraag in kunt dienen.

U kan tot maximaal 12 maanden na het uitvoeren van uw eerste isolatiemaatregel nog subsidie aanvragen. Het aanvragen van de subsidie voor isolatie dient te gebeuren via uw DigiD.

Komt u er niet uit of heeft u vragen? Ga naar www.simpelsubsidie.nl voor meer informatie. Zij kunnen u verder helpen en uw subsidieaanvraag regelen.

Voor gemeentelijke subsidie kunnen er andere regels gelden. Controleer dit goed bij uw gemeente!

Spouwmuurisolatie is een heel eenvoudige manier om de buitenmuren te isoleren. Dit systeem is veelal mogelijk bij woningen die gebouwd zijn na 1930.

In de bouw noem je de lege ruimte tussen een buitenmuur en een binnenmuur een spouw. Huizen die gebouwd zijn tussen ca.1930 en 1975 zijn voorzien van deze muurconstructie. Tijdens de bouw is er geen isolatie in de muur aangebracht. Hoe doel van deze manier van bouwen was o.a. het voorkomen van vochtproblemen (vochtdoorslag van de buitenmuur naar de binnenmuur).

Later is men hier op teruggekomen. Deze manier van bouwen heeft namelijk een groot nadeel: er gaat veel warmte verloren. Zodoende is men na 1975 begonnen met het isoleren van de muren d.m.v. een dunne isolatiemat. Vandaag de dag worden de muren voorzien van dikke isolatiepakketten.

De oplossing voor het warmteverlies is het aanbrengen van spouwmuurisolatie. In het voegwerk worden gaatjes geboord (met behulp van een vastgesteld boorpatroon) waarna er met apparatuur isolatiemateriaal in de spouw wordt geblazen. Het isolatiemateriaal wordt van onder naar boven als het ware opgestapeld, zodat er een compact isolatiepakket ontstaat. De boorgatjes worden weer netjes op kleur met specie gevoegd.

Spouwmuurisolatie wordt veel toegepast. Het is een relatief eenvoudige, maar betaalbare ingreep.