Verschil bodemisolatie of vloerisolatie
Meer informatie over bodemisolatie! Allereerst is het belangrijk om te weten wat het verschil tussen bodem- en vloerisolatie is. In de jaren 1930 tot en met 1980 werden huizen neergezet met een kruipruimte. De kruipruimte is in wezen een tussenruimte tussen de vloer en de aarde. Deze tussenruimte was nodig om te ventileren. De houten vloerdelen konden ten slotte niet rechtstreeks op de aarde gelegd worden. In de huidige tijd worden er nog nauwelijks kruipruimtes aangelegd in verband met betonnen vloeren. De hoogte van de kruipruimte verschilt per woning. In de lagere delen van Nederland is het mogelijk dat er een laag(je) water staat.
Energiebesparing
Het isoleren van de kruipruimte levert een energiebesparing op. Door de bodemisolatie krijgen vocht en kou geen kans om het huis binnen te trekken. Na bodemisolatie daalt het gasgebruik daar ook met gemiddeld 325 m3. En niet geheel onbelangrijk: het zorgt voor een betere wooncomfort.
Hoe gaat bodemisolatie in zijn werking?
Bij bodemisolatie wordt er vochtbestendige bulk isolatiemateriaal in de kruipruimte gespoten. In eerste instantie voor velen een vreemd idee, maar bodemisolatie is heel eenvoudig natuurkundig te verklaren. Vocht condenseert op dat punt waar warmte en koude samen komen, de onderzijde van de begane grondvloer. Door het aanbrengen van bodemisolatie wordt het condensatie / dauwpunt verlaagt naar de bodem van de kruipruimte. De vloer wordt geheel droog en daarom voelt behaaglijker aan. De kruipruimte onder de woning is niet langer meer de koude ruimte onder de vloer, die koude trek veroorzaakt.
Bodemisolatie met isolatiechips / isolatieparels
Voor het isoleren van de kruipruimte heeft de Isolatiespecialist.nl diverse producten zoals de isolatiechips (Trio Insulation Chips) en bodemparels (o.a. Neopixels). De isolatiechips en parels worden los op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Als er later nog werkzaamheden in de kruipruimte verricht moeten worden, kunt u het materiaal aan de kant schuiven of er doorheen kruipen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van natuurschelpen. De kruipruimte blijft dan nog steeds bereikbaar.
De voordelen op een rijtje
- Bodemisolatie zorgt voor een droge en warmere vloer;
- Bodemisolatie verlaagt niet alleen de luchtvochtigheid in de kruipruimte, maar ook in de woning.
- Een woning met een lagere luchtvochtigheid stookt gemakkelijker warm;
- Bodemisolatie voorkomt schade aan uw vloer (o.a. houtrot en betonrot) en leidingcorrosie;
- Bodemisolatie houdt ongedierte als muggen, slakken en zilvervisjes buiten de deur. Deze zijn immers dol op vocht;
- Bodemisolatie is dan ook een relatief goedkope isolatiemethode en heeft een korte terugverdientijd (ca. 5 – 6 jaar).
Wanneer geen bodemisolatie?
Bodemisolatie raden wij af in droge, wat hogere kruipruimtes. Het rendement op bodemisolatie is in deze kruipruimtes beperkt. De Isolatiespecialist.nl adviseert voor deze kruipruimtes de begane grondvloer van onderaf te isoleren. Meer informatie over vloerisolatie vindt u hier.
Wij hopen u meer informatie over bodemisolatie mee gegeven te hebben! Voor meer vragen of onduidelijkheden, dan kunt u natuurlijk altijd even contact opnemen!