fbpx
Gratis offerte 0182-639709
bodemparels in de kruipruimte

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht

Veel woningen hebben last van vochtproblemen. Vooral optrekkend vocht vanuit de kruipruimte is een vervelend probleem dat erg schadelijk kan zijn. Wij leggen u graag uit hoe u met vochtbestrijding iets kunt doen aan de problemen door (grond)water in de kruipruimte.

De oorzaken van vocht in de kruipruimte

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen van vocht in de kruipruimte, zoals:

  • Slechte ventilatie
  • Hoge stand van het grondwater
  • Breuk in de riolering
  • Poreuze fundering

De meest voorkomende zijn slechte ventilatie en problemen met het grondwater.

Slechte ventilatie komt in veel kruipruimtes voor. Door het gebrek aan ventilatie kan de condens niet afgevoerd worden naar buiten. De vochtige lucht zal zich gaan afzetten tegen de wanden en vloeren in de kruipruimte, waardoor water ontstaat.

Bij een hoge stand van het grondwater kan het in de verbindingen tussen wanden en vloer, of door het metselwerk zelf, de woning binnentreden. Dit geeft een ophoping van grondwater in de kruipruimte met de onderstaande problemen tot gevolg.

De gevolgen van een vochtige kruipruimte

Allereerst zijn er de negatieve gevolgen voor de woning zelf. Het vocht uit de kruipruimte kan naast schimmel- en zwamvorming, ook zorgen voor houtrot, leidingen die gaan roesten, en funderingsmuren die poreus worden. Daarnaast kan optrekkend vocht zorgen voor nat (loslatend) behang, en loslatend stucwerk. De onderhoudskosten aan uw woning zijn hierdoor op de lange termijn aanzienlijk hoger.

Andere kosten die een natte kruipruimte tot gevolg kunnen hebben, zijn terug te vinden in de energierekening. Door de kou en het vocht dient er meer gestookt te worden om de woning te verwarmen. Zonder vochtbestrijding zal het wooncomfort daarnaast ook afnemen, doordat de vochtige ruimtes minder fijn zullen aanvoelen.

Een ander niet te onderschatten probleem, is het nadelige effect op de gezondheid. De verhoogde luchtvochtigheid kan astmatische klachten veroorzaken en voor Carapatiënten kan het leiden tot meer ziekteverschijnselen. Daarnaast zijn vochtige kruipruimtes uitstekende broedplaatsen voor allerlei ziektekiemen.

Vochtbestrijding om het probleem aan te pakken

Er zijn verschillende manieren om optrekkend vocht aan te pakken. Zo kunt u deels de kruipruimte opvullen met zeer effectief isolatiemateriaal. Door effectieve vochtbestrijding kan de natte kruipruimte worden aangepakt om de nadelige gevolgen te voorkomen. Wij kunnen u met de volgende oplossingen van dienst zijn:

  • Isolatiechips: Deze relatief goedkope oplossing, zorgt ervoor dat de plek waar de condensering plaats vindt, niet langer de onderkant van de vloer en de wanden is. De isolatiechips, gemaakt van polystyreen (piepschuim), worden op de bodem van de kruipruimte neergelegd. Dit zorgt ervoor dat de bodem van de kruipruimte de nieuwe plek is waar condensatie plaatsvindt, met een droge vloer tot gevolg!
  • Isolatieparels: Deze HR++ isolatieparels zijn EPS (piepschuim) korrels die wij in een gelijkmatige laag – los – op de bodem van de kruipruimte aanbrengen. Ze zijn vooral geschikt in een krappe, natte kruipruimte. De werking is hetzelfde als de isolatiechips: condensatie wegnemen van de vloer, en verplaatsen naar de bodem van de kruipruimte.
  • Neopixels bodemisolatie: Deze manier van isoleren werkt aan de hand van een dik pakket grijze, parelachtige bolletjes. Deze zijn net als de isolatieparels gemaakt van EPS. Het pakket ligt op de bodem van de kruipruimte. De isolatiewaarde van de Neopixels bodemisolatie is afhankelijk van de laagdikte.

Voor meer informatie over bodemisolatie en genoemde oplossingen, kunt u hier kijken.

 

Ik wil nog wat advies

Onze experts helpen u graag, misschien is een ander product inderdaad beter voor uw situatie.

Bel 0182-639709

Ik ben overtuigd

Een goede keus. Wat u kunt verwachten? Binnen een werkdag een gesprek en binnen een week een offerte.

Offerte aanvraag