fbpx
Gratis offerte 0182-639709
Biobased isolatie

Biobased isolatie

De toekomst van Isolatie: Biobased Isolatiematerialen

Bij woningisolatie wordt er vaak gedacht aan traditionele materialen zoals Supafil, Reflectiefolie of HR++ parels. Maar tegenwoordig zijn er ook steeds duurzamere alternatieven op de markt, deze hebben de naam Biobased isolatie gekregen. 

Als Isolatiespecialist.nl vinden wij het erg belangrijk om heel Nederland duurzaam én betaalbaar te isoleren. We vinden het hierbij belangrijk dat de voor- en nadelen van Biobased isolatie goed uitgelegd worden. In dit artikel leggen wij dit haarfijn uit, en mochten er hierna nog vragen zijn, bel ons gerust en spreek met onze experts!

Medewerker klantenservice Isolatiespecialist.nl

Biobased isoleren

Wij gaan u helpen

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het versturen van het formulier gaat u akkoord met ons Privacy Statement.

Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is biobased Isolatie?

Biobased isolatie, vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in duurzaam bouwen. Dit type isolatiemateriaal wordt vervaardigd uit natuurlijke, hernieuwbare bronnen zoals hennep, stro, vlas, Gutex, schapenwol en gerecycled katoen. Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar bieden ook uitstekende isolatie-eigenschappen.

In tegenstelling tot traditionele isolatiematerialen, die vaak zijn gemaakt van synthetische of op fossiele brandstoffen gebaseerde producten, biedt Biobased isolatie een duurzaam alternatief dat helpt bij het verminderen van de ecologische voetafdruk van een woning.

De natuurlijke vezels in Biobased isolatie zorgen voor een effectieve thermische isolatie, wat betekent dat ze helpen bij het behouden van warmte in de winter en koelte in de zomer. Dit kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van energieverbruik en kosten.

Bovendien biedt Biobased isolatie voordelen voor de binnenluchtkwaliteit. De natuurlijke materialen hebben ademende eigenschappen, wat bijdraagt aan een betere vochtregulatie binnenin gebouwen. Dit is niet alleen goed voor de structuur van het gebouw, maar ook voor de gezondheid en het welzijn van de bewoners.

Subsidies voor Biobased isolatie

Er zijn sinds 1 januari 2024 extra subsidies vrijgekomen om het gebruik van biobased isolatiematerialen te stimuleren. Wilt u meer weten over de subsidies, bekijk dan onze pagina over subsidies bij biobased isolatie.

Waarom kiezen voor Biobased Isolatie?

De meest voor de hand liggende reden is duurzaamheid! Zo is het grootste voordeel van Biobased Isoleren dat het een minimale impact heeft op het milieu. De Biobased Isolatiematerialen zijn namelijk hernieuwbaar, dit betekent dat ze opnieuw gebruikt kunnen worden, en dit is goed nieuws voor de aarde!

Verder bevatten de Biobased Isolatiematerialen geen schadelijke stoffen. Hoewel dit bij de meeste traditionele isolatiematerialen ook niet het geval is, is dat bij Biobased isolatiematerialen gegarandeerd. Dit heeft voordeel voor zowel de bewoners als voor de installateurs zelf, win-win dus.

Er is bij Biobased Isoleren nog weleens de gedachte dat de consument moet inleveren op de isolatiewaarde ten opzichte van de traditionele isolatiematerialen. Dit is gelukkig niet het geval, net zoals bij de traditionele isolatiematerialen, blijft je huis koel in de zomer en warm in de winter.

Welke biobased isolatiematerialen zijn er?

  • Cellulose
  • Kurk
  • Vlas
  • Hennep
  • Houtvezel
  • Stro
  • Riet

Zit er verschil in het proces bij Biobased Isoleren?

Er is over het algemeen weinig verschil in het proces van traditionele isolatiematerialen en Biobased isoleren. De verschillen zitten vooral in de tijd, zo duurt het installeren van Biobased isolatiemateriaal over het algemeen langer en zijn echt vakmensen voor nodig om dit te kunnen installeren. Het is daarom belangrijk dat biobased isolatie wordt gedaan door een expert.

Faseverschuiving Biobased Isoleren

Een voordeel van Biobased dakisolatie is de faseverschuiving. Met de faseverschuiving wordt de tijd bedoelt dat de zon buiten wordt gehouden. In de zomer kan het zijn dat uw woning erg warm is en dat u daardoor bijvoorbeeld de airconditioning aan moet zetten om te verkoelen. Biobased isolatiematerialen hebben een gunstigere faseverschuiving t.o,v. traditionele isolatiematerialen. Uw dak isoleren met inblaasstro zorgt voor een koelere woning in de zomer!Faseverschuiving uitleg isolatie

Veelgestelde vragen Biobased Isoleren

De kosten van biobased isoleren liggen over het algemeen hoger dan bij traditionele isolatiematerialen.

Biobased isolatie kan op zijn minst 75 jaar lang meegaan. We gaan er hierbij van uit dat de installatie goed is verlopen en er geen vochtproblemen zijn. Mochten er toch problemen opspelen, is het van groot belang om hier snel op te schakelen, omdat dit de levensduur van het isolatiemateriaal behoorlijk beïnvloedt. Het is dus heel belangrijk dat de installatie wordt gedaan door een vakkundige partij.

Biobased isoleren is brandveilig. Wel is het zo dat (over het algemeen) Biobased isolatiematerialen een lagere brandklasse hebben dan de traditionele isolatiematerialen. Dit betekent niet meteen dat Biobased Isoleren gevaarlijker is.

Absoluut, het is mogelijk de bestaande isolatie te vervangen door Biobased isolatiemateriaal. Verder is het ook geschikt om te na-isoleren. Het verwijderen van bestaand isolatiemateriaal en daarna biobased isoleren is wel een flinke investering.

Biobased isoleren en natuurvriendelijk isoleren: Het verschil

Biobased isoleren en natuurvriendelijk isoleren worden vaak door elkaar gehaald. Bij biobased isoleren worden er natuurlijke materialen gebruikt. Natuurvriendelijk isoleren is een bepaalde methodiek. Hierbij wordt een woning eerst natuurvrij gemaakt. Hierna mag er geïsoleerd worden, dit kan gedaan worden met of zonder biobased isolatiemateriaal.

Isoleren bij Isolatiespecialist.nl

Heeft u vragen over biobased isoleren of heeft u interesse? Neem dan gerust contact met ons op! Wij staan voor u klaar om al uw (biobased) isolatie vragen te beantwoorden!

Ik wil nog wat advies

Onze experts helpen u graag, misschien is een ander product inderdaad beter voor uw situatie.

Bel 0182-639709

Ik ben overtuigd

Een goede keus. Wat u kunt verwachten? Binnen een werkdag een gesprek en binnen een week een offerte.

Offerte aanvraag