Mogelijkheden isolatie subsidie

De isolatie subsidie die beschikbaar is kent enkele voorwaarden, maar ook verschillen in de bedragen voor soorten isolatie. Op deze pagina geven we meer uitleg over de eisen aan de soorten isolatie, en de hoogte van de bijbehorende subsidie, waarmee u maximaal 10.000, - kunt ontvangen. Tevens bespreken we het zeer energiezuinig pakket (ZEP), waarbij de maximale isolatie subsidie kan oplopen tot 15.000, -

Eisen isoleren subsidie

Naast de algemene voorwaarden waaraan u dient te voldoen (hier verder uitgelegd) om in aanmerking te komen voor subsidie op isoleren, zijn er vooral eisen aan de kwaliteit van de isolatie. Om in aanmerking te komen voor het ZEP subsidie voor isoleren, dienen de maatregelen te voldoen aan nog strengere eisen dan de normale isoleren subsidie. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de minimale Rd-waarde waaraan de isolatie dient te voldoen voor de basis subsidie voor isoleren.
Isolatiemaatregel Minimale Rd-waarde
Spouwmuurisolatie 1,1
Vloerisolatie 3,5
Bodemisolatie 3,5
Dakisolatie 3,5
Gevelisolatie 3,5
Zolder- of vlieringisolatie 3,5

Eisen isolatie voor het ZEP

Om in aanmerking te komen voor de isolatie subsidie van het ZEP, zijn er eisen ten aanzien van de constructie. Men kijkt dus niet alleen naar de waarde van de isolatie, maar ook naar alle andere bouwmaterialen, de mogelijke luchtlagen in de constructie en eventuele correctiefactoren voor bevestigingsmaterialen en koudebruggen. De beoordeling wordt uitgedrukt in een zogeheten Rc-waarde. Hieronder de eisen om in aanmerking te komen voor isoleren subsidie bij het ZEP.
Isolatiemaatregel Minimale Rc-waarde
Vloerisolatie 4,0
Dakisolatie 6,5
Gevelisolatie 5,0

Aanvullende maatregelen isolatie

Naast de vermelde subsidie voor isolatie, kunt u nog extra subsidie krijgen voor andere besparingsmaatregelen. Deze subsidie kunt u alleen krijgen als u voldoet aan de gestelde eisen voor de isoleren subsidie Onderstaande tabel geeft aan wat u nog meer kunt doen, met de bijbehorende subsidie:
Energiebesparende maatregel       Kwaliteitseis Subsidiebedrag per m²
Hoogrendementsglas HR++ U ≤ 1,2 €35
Hoogrendementsglas HR++ i.c.m. panelen in hetzelfde kozijn U ≤ 1,2 €50
Triple Glas met nieuw isolerend kozijn U ≤ 0,7 €100
Triple Glas met nieuw isolerend kozijn i.c.m. panelen U ≤ 0,7 €175
Bij het ZEP gelden de onderstaande opties en voorwaarden:
Energiebesparende maatregel Kwaliteitseis Subsidiebedrag per m²
Triple glas Isolerende kozijnen maximale U = 0,7 maximale U = 1,5 €100
Isolerende deuren in de gevel maximale U = 1,5 €80
Systeem voor CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning Rendement wtw ≥ 90% 20% van de kosten, max €800

Details isolatie subsidie

De bovenstaande bedragen en kwaliteitseisen geven de algemene subsidies aan. Voor de diverse soorten isolatiemaatregelen gelden echter verschillende eisen om in aanmerking te komen voor de subsidie op isoleren. We hebben per type isolatie uitgewerkt welke eisen er gelden, en welke bedragen er aan subsidies voor isoleren worden uitgekeerd. Kies hieronder de soort isolatie om meer informatie te lezen:
  • Opsomming soorten isolatie en subsidies
  • met links naar de nieuwe teksten

Advies en meer informatie

De eisen en diverse waardes zijn soms lastig te begrijpen. Gelukkig kennen deze voor ons geen geheimen meer. Wilt u goed advies over de mogelijkheden tot het verkrijgen van subsidies voor isoleren? Neem dan contact met ons op, en we bespreken graag uw persoonlijke situatie!

Vragen? Stel ze aan onze productspecialist

Productspecialist Devon
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.