fbpx
Gratis offerte 0182-639709

Vochtproblemen bij spouwmuurisolatie

Vochtproblemen bij spouwmuurisolatie

Vochtproblemen bij spouwmuurisolatie behoren tot de grootste fouten bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Bij nieuwe spouwmuurisolatie is de oorzaak vaak geen of een gebrekkige inspectie voorafgaand aan het isolatiemateriaal aanbrengen. Dit is de reden waarom wij van Isolatiespecialist.nl altijd vooraf een grondige inspectie doen. In sommige gevallen zullen we zelfs geen isolatie in de spouw plaatsen. Vochtproblemen kunnen al ontstaan door haarscheurtjes in voegen of door oude poreuze stenen. Hoewel de muur dicht lijkt, kan vocht door de steen trekken. Bij scheuren in de voegen kan water zelfs als een stroompje naar binnen komen. Bij een normale spouw met een goede ventilatie zal dit niet tot problemen hoeven te leiden. Maar omdat bij spouwmuurisolatie vocht niet weg kan, liggen hier problemen op de loer. In dit artikel leest u alles over vochtproblemen bij spouwmuurisolatie.

Vochtproblemen bij spouwmuurisolatie uitgelegd

U wilt uw huis beter isoleren om zo warmte binnen te houden en te besparen op de stookkosten. Wat u niet wilt, is dat de spouwmuurisolatie vochtproblemen tot gevolg heeft. Door het juiste isolatiemateriaal te kiezen, is de kans op vochtproblemen bij spouwmuurisolatie al vele malen kleiner. Dampdoorlatende spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat vocht nog steeds weg kan. Vocht ontstaat niet alleen door regen of lekkage, ook door temperatuurverschillen of door optrekkend vocht vanuit de grond kan in de spouw vocht ontstaan. Hoewel u de muur dus wilt afsluiten met isolatiemateriaal, is een ademend materiaal absoluut noodzakelijk.

Spouwmuurisolatie glaswol, EPS parels of schuim

Er zijn drie veelvoorkomende soorten spouwmuurisolatie. Ook tegenwoordig nog is voor spouwmuurisolatie glaswol een goede, duurzame en betaalbare keus. Glaswol van Knauf Supafil kan perfect in een normale spouw en zal daar een goede isolerende werking hebben. Is de spouw vochtig? Daar kan glaswol iets minder goed tegen dan bijvoorbeeld EPS parels. Isolatieparels worden met een speciale lijm in de muur gebracht en vormen daar een relatief vaste, ventilerende structuur. De korrels zelf hebben weinig last van vocht, maar vocht zal de isolerende werking wel beïnvloeden. Indien er problemen zijn met vocht in spouwmuur zullen deze eerst opgelost moeten worden.

Vochtproblemen EPS parels: wat kan de oorzaak zijn?

EPS parels zijn goed bestand tegen vocht, toch ervaren sommige mensen na spouwmuurisolatie vocht in huis. Hoe kan dit? Na het isoleren kan vocht in de woning minder makkelijk weg. Na het isoleren is ventileren belangrijker geworden. Een goed werkende afzuigkap en elektrische afzuiging in badkamer en het toilet zijn daarmee ineens een stuk belangrijker. Wanneer u vochtplekken ziet ontstaan op muren, laat dan een vochtmeting van het binnenklimaat doen. De kans is groot dat de luchtvochtigheid in de woning te groot is. Ziet u vocht aan de onderzijde van muren op de begane grond? Dan zal dit naar alle waarschijnlijkheid aan optrekkend vocht liggen.

Na spouwisolatie vochtproblemen verhelpen

Wanneer u problemen na spouwmuurisolatie wilt verhelpen, zijn er een aantal oplossingen. Zoals in de vorige alinea genoemd, zal een beter ventilatiesysteem en vaker ventileren de meeste vochtproblemen verhelpen. Vochtproblemen bij de muur van de begane grond kunnen verholpen worden door de muur te injecteren. Er wordt dan een vloeistof in de muur gespoten die een vochtwerende werking heeft. Vocht vanuit de grond trekt daarna niet meer zo snel omhoog. Ook voor deze werkzaamheden is het inschakelen van een professional belangrijk. Dit is niet omdat u het zelf niet kunt, maar omdat er veel ervaring nodig is om ter plaatse te zien wat de beste oplossing is.

Kan bij spouwmuur vullen vocht nog weg?

Er zal altijd wat vochtige lucht in een spouwmuur zitten, daarom kiezen wij altijd voor ademende isolatiematerialen. In sommige gevallen zullen we echter toch PUR of andere schuimisolatie gebruiken. Dit is met name bij het repareren van oud isolatiemateriaal. Bij verzakkingen in de spouwmuurisolatie kunnen koudebruggen ontstaan op de plaatsen waar geen isolatiemateriaal aanwezig is. Een vloeibaar isolatieschuim kan makkelijk zijn weg vinden op moeilijk bereikbare plaatsen en daar uitzetten. Hoewel PUR dus niet dampdoorlatend is, kan het op zo’n plek juist wel goed zijn werk doen.

Vochtdoorslag spouwmuur

U weet nu al veel meer over de oorzaken van vochtproblemen bij spouwmuurisolatie. Naast vocht vanuit de binnenruimtes en optrekkend vocht, willen we graag nog een oorzaak en de oplossing daartegen benoemen. Wanneer er in de spouwisolatie vocht trekt kan dit ook via de buitenmuur komen. Dit kan door de eerder genoemde scheurtjes in voegen, maar met name bij oude gevelstenen kan ook de hele muur vochtdoorslag hebben. Wat te doen tegen vochtdoorslag? U kunt vochtdoorslag verhelpen door de muur te impregneren of te verven. Hierbij is het impregneren van de buitenmuur geen alternatief voor gescheurde voegen repareren. Impregneren maakt normaal metselwerk en stenen wel dicht.

Vochtdoorslag controleren

Wanneer u vochtproblemen na spouwmuurisolatie opmerkt, zult u meestal dit aan de binnenmuren zien. U kunt de oorzaak van vochtdoorslag controleren door te kijken of u buiten op dezelfde plaatsen vochtige plekken ziet. De kans is dan aanwezig dat de spouwmuurisolatie vocht van de buitenmuur naar de binnenmuur transporteert.

Ventileren na spouwmuurisolatie ook belangrijk vanwege een andere reden

Vocht is een zichtbaar probleem van slechte ventilatie in een goed geïsoleerd huis. Hoe vervelend het ook is, het is een goede indicatie dat u meer moet ventileren. Tijdens het koken bijvoorbeeld ontstaat er niet alleen vocht, maar ontstaan ook schadelijke gassen en dampen van bijvoorbeeld pannen met antiaanbaklaag. Ook kunststoffen zoals die van producten en bouwmaterialen verspreiden stof en dampen die schadelijk kunnen zijn. Ventileren na spouwmuurisolatie is heel belangrijk en zou direct meegenomen moeten worden in uw plannen.

Wij komen bij u langs

Omdat op afstand de kans op vochtproblemen bij spouwmuurisolatie lastig in te schatten is, komen wij langs. Wij geven vrijblijvend en gratis isolatieadvies. En met succes, want van onze klanten raadt 97% ons aan. Onze grondige aanpak en hands-on werkwijze zijn de succesfactoren geweest in de groei van ons bedrijf. Wij werken inmiddels met 70 medewerkers in heel Nederland. Onze isolatie experts werken met de beste materialen, onder andere Knauf Supafil, BASF, Aminotherm, Enveriline en meer.

Nodig onze specialisten uit voor een gratis check van uw spouwmuur. Het versturen van de aanvraag is binnen 1-2 minuten gedaan. Wij plannen vervolgens een afspraak in op een moment dat het u uitkomt.

klanten vertellen
trustpilot

9,3

4,1

10

Zeer tevreden, voldoet aan alle verwachtingen

Een duidelijk verhaal door der verkoper, een makkelijk bereikbaar bedrijf. De mannen die het uitvoeren werkten snel, waren beleefd en lieten alles schoon achter. Administratief alles inzichtelijk zowel op de site als in de email. Lees meer

24/06/2024 - Kees, Dordrecht

10

Fantastisch

Klantvriendelijke mannen behulpzaam goed en correct werk afgeleverd. Lees meer

19/06/2024 - C de Vos, Ridderkerk

9.0

Prima Service

Professioneel bedrijf, werknemers met verstand van zaken. Lees meer

19/06/2024 - Dave, Rhoon

10

Snelle en betaalbare service.

Het contact met het bedrijf was correct en de gemaakte afspraken werden goed nagekomen. Alles werd weer schoon en opgeruimd achtergelaten. Lees meer

18/06/2024 - Wilhelmien, Gouda

Ik wil nog wat advies

Onze experts helpen u graag, misschien is een ander product inderdaad beter voor uw situatie.

Bel 0182-639709

Ik ben overtuigd

Een goede keus. Wat u kunt verwachten? Binnen een werkdag een gesprek en binnen een week een offerte.

Offerte aanvraag