U bent op zoek naar een isolatiemateriaal om de kwaaitaal vloer te isoleren? Het isoleren van een kwaaitaal vloer is mogelijk, alleen zijn de mogelijkheden beperkt. Dat heeft te maken met de kwaliteit van deze betonvloer: kwaaitaal vloeren hebben een namelijk verhoogd risico op betonrot. Wij adviseren u voor het isoleren de kwaaitaalvloer goed te laten inspecteren.
Veel woningen die gebouwd zijn na 1960 hebben een betonvloer. Er zijn verschillende soorten betonvloeren: een daarvan is de zogenoemde kwaaitaalvloer. Deze vloer is vernoemd naar de fabrikant, de firma Kwaaitaal. Vandaag de dag wordt deze vloer niet meer toegepast in de bouw. Deze betonvloeren vertonen veel problemen (roestvorming en betonrot). De fabricage van veel kwaaitaalvloeren (dus niet allemaal!) is achteraf slecht gebleken. De kwaaitaal vloeren periode betreft die woningen met een bouwjaar tussen 1965 en 1981.
Een kwaaitaalvloer herkent u aan de gewelfde elementen. Deze bogen zijn 50 cm breed zijn, de hoogte van de boog is 18 of 20,5 cm. Op de kopse kant kunt u kunststof aantreffen met waarin de naam ‘Kwaaitaal’.
In de jaren ’60 en ’70 werd er ontzettend veel gebouwd. De vloerelementen waren niet aan te slepen. Om de productie te verdubbelen werd er aan het beton calciumchloride toegevoegd. Hierdoor hardde het beton sneller uit en konden de vloerelementen sneller naar de bouw. Achteraf is bleken dat deze calciumchloride erg slecht was voor de bewapening: deze ging corroderen. De roestende wapening drukte de betonlaag kapot, waardoor de roestvorming nog eens sneller ging. Hierdoor is de betrouwbaarheid van kwaaitaal vloeren slecht en neemt de levensduur af.
Tijdens ons werk komen wij regelmatig kwaaitaal vloeren tegen met veel schade. Deze vloeren zijn niet betrouwbaar en zullen constructief aangepakt moeten worden. Dat is een behoorlijke kostenpost!
Daarnaast komen wij ook nog heel mooie kwaaitaalvloeren tegen, waar niets mis mee is. Het kan zelf zo zijn dat uw buurvrouw – in het zelfde woonblok – een slechte vloer heeft en uw vloer volledig in tact is. Dat heeft te maken met het tijdstip in de werkweek waarop de betonelementen geproduceerd zijn.
Een kruipruimte is altijd vochtig en koud. Dat stimuleert natuurlijk de roestvorming van de kwaaitaal vloer. Door het isoleren van de kruipruimte met bijv. isolatiechips of bodemparels zal de vloer droog worden en gaat de relatieve luchtvochtigheid omlaag. Dit is een gunstig klimaat voor de kwaaitaal vloer.
Een van de andere betonvloeren met problemen die de zgn. mantavloer. Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde verhaal als voor de kwaaitaalvloer. Ook de mantavloer kan – door het snelle productproces – betonschade vertonen. Een mantavloer isoleren is goed mogelijk, maar ook hiervoor geldt: de mogelijkheden zijn beperkt. Door roestvorming aan de bewapening, verliest de vloer zijn sterkte. Het beton gaat afbrokkelen. Dit probleem komt veel voor bij mantavloeren en zal eerst verholpen moeten worden, waarna de vloer geïsoleerd kan worden.
Een mantavloer herkent u aan de vloerelementen die bestaan uit 2 uitstekende betonbalken (ribben). Daartussen zit een dunne betonplaat. De ruimte tussen de balken is 120 cm. Vaak is de schade te zien op de ribben. Hier is de bewapening gaat roesten, waardoor het beton is gaan afbrokkelen. Dat is gevaarlijk, want dit is nu net het meest kritische punt van de vloer.
Wij adviseren daarom – als u de mantavloer gaat isoleren – de vloer goed te inspecteren.
Wij adviseren voor de mantavloer en de kwaaitaal vloer vaak bodemisolatie Dit systeem zorgt ervoor dat het vocht bij de vloer vandaan gaat. Vocht en betonvloeren met problemen is geen goede combinatie.
Wij raden het aanbrengen van folies bij deze probleemvloeren sterk af. Wilt u meer weten over het isoleren van de kwaaitaal vloer of mantavloer? Neem gerust contact op! Wij geven u – gratis – advies voor uw vloer, zonder verplichtingen.
Onze experts helpen u graag, misschien is een ander product inderdaad beter voor uw situatie.
Bel 0182-639709Een goede keus. Wat u kunt verwachten? Binnen een werkdag een gesprek en binnen een week een offerte.
Offerte aanvraag