fbpx
Gratis offerte 0182-639709

Hoe kan ik zien of de spouwmuren van mijn woning geïsoleerd zijn of niet?

Wanneer uw woning gebouwd is voor 1975 zijn de muren in ieder geval tijdens de bouw niet geïsoleerd. Het is mogelijk dat de vorige bewoner van uw woning de muren heeft laten vullen met spouwmuurisolatie. Zo zijn bijvoorbeeld in de jaren ’90 al woningen geïsoleerd met bijvoorbeeld UF-schuim of steenwolvlokken.

Maar hoe komt u er nu achter of een muur al eens eerder is geïsoleerd en of deze isolatie nog in goede staat verkeerd? Dit kan vastgesteld worden door middel van een spouwonderzoek. Wij boren in het voegwerk een aantal gaatjes en kijken met een endoscoop in de spouwmuur. Zo kunnen wij vaststellen of uw woning voorzien is van spouwmuurisolatie en of deze isolatie nog voldoende is.

Heeft u een wat oudere woning, met een bouwjaar tussen 1930 en 1975, en ervaart u een koude muur? Neem gewoon eens contact met ons op!

Ik wil graag een spouwcheck voor mijn eigen woning. Wat zijn de kosten?

Voor u zijn er geen kosten verbonden aan onze spouwcheck. Ons advies is gratis en vrijblijvend. Wel vinden we het fijn, wanneer u onverhoopt verhinderd bent, dit op tijd aan ons doorgeeft i.v.m. de agenda en de routing van onze adviseur.

Heeft u interesse in onze spouwcheck? Neem gewoon eens contact op.

Wat houdt jullie spouwcheck precies in?

Wij boren enkele gaatjes in het voegwerk en beoordelen de spouwmuur d.m.v. een camera-onderzoek (endoscoop). Wij letten daarbij op aanwezige vervuiling, mogelijke vochtproblemen en of er voldoende ruimte is voor isolatie.

Wij inspecteren de buitenzijde van uw woning. Is het voegwerk nog in orde? Is de gevelsteen geschikt voor spouwmuurisolatie? Hoe staat het met de ventilatie?

Wij beoordelen de bereikbaarheid van de te isoleren gevels. Moet er misschien nog extra klimmaterieel ingeschakeld worden om de buren goed te kunnen isoleren?

Als jullie de muren isoleren, hoe weten jullie dan dat de muur goed gevuld is?

De muur wordt gevuld via kleine boorgaatjes in het voegwerk. Dit gebeurt niet willekeurig, er wordt namelijk een bepaald patroon gehanteerd. Dit boorpatroon is voorgeschreven door de keuringsinstanties van spouwmuurisolatie. Dit boorpatroon is erg belangrijk, zodat de spouwmuur overal goed gevuld wordt. Een gecertificeerd isolatiebedrijf wordt hierop ook steekproefsgewijs en onverwachts gecontroleerd (een soort APK-keuring voor de bouw). Gemiddeld worden er 1 à 2 gaatjes per m2 geboord. Bij het raamkozijnen zullen er wat meer gaatjes worden geboord, zodat de isolatie goed aansluit bij het kozijn. Door dit verspringende patroon ontstaat er een compacte isolatielaag in de muur.

De muren van mijn woning zijn tijdens de bouw al geïsoleerd. Toch wil ik nog meer isolatie. Kan dat?

Gebouwen die na 1975 zijn gebouwd, zijn vaak voorzien van isolatie. In de beginperiode werd er een dunne mat van een paar centimeter aangebracht. De isolerende waarde is erg beperkt. Daarom krijgen wij steeds meer de vraag of wij ook deze spouwmuren kunnen isoleren. Dit kan in veel gevallen. Echter zal er wel voldoende tussenruimte (spouw) aanwezig moeten zijn, zodat er een compacte isolatielaag aangebracht kan worden.

Heeft u een woning die gebouwd is na 1975 en twijfelt u aan de isolatie? Neem gewoon eens contact met ons op.

Op internet lees ik e.e.a. over spouwmuurisolatie en vochtproblemen. Ik ben daarom bang voor vocht na het aanbrengen van isolatie. Is dat terecht?

Het is terecht dat u hierover nadenkt. Spouwmuurisolatie kan in veel gevallen, maar er zijn ook situaties waarbij het afgeraden moet worden. Sommige gevelstenen zijn nu eenmaal niet geschikt voor isolatie omdat er vochtproblemen kunnen ontstaan. Soms is een spouwmuur zo vervuild (door bijv. bouwafval) dat een muur niet goed egaal geïsoleerd kan worden, waardoor er vochtdoorslag kan ontstaan.

Het is dus belangrijk dat er vooraf een goede inspectie plaatsvindt, waarbij gekeken wordt naar diverse risicofactoren.

Een ander verschijnsel dat wij in ons werk tegen komen zijn vochtproblemen door afwezigheid van isolatie. Door grote(re) temperatuurverschillen treedt er condensatie op, waardoor muren vochtig kunnen worden. In dit geval is spouwmuurisolatie juist een oplossing voor doorslaand vocht.

Heeft u interesse in spouwmuurisolatie maar wilt u graag weten of dit verantwoord is voor uw woning? Neem gewoon een contact op voor een vrijblijvend advies.

De spouwmuren van mijn woning zijn tientallen jaren geleden geïsoleerd. Ik twijfel aan de kwaliteit van de isolatie. Wat doen jullie daarmee? Moet de oude isolatie er dan uit?

In de jaren ’90 zijn veel woningen voorzien van na-isolatie. Wij komen NIET langs om te kijken bij woningen die na 1986 gebouwd zijn.

Bij sommige woningen is de isolatie nog prima. Maar wij komen ook vaak woningen tegen waarbij de isolatie is vergaan. Wanneer u twijfelt over de isolatie, kunnen wij voor u een spouwcheck uitvoeren. Wij boren gaatjes in het voegwerk en kijken met een camera in de spouw.

Wanneer de isolatie van slechte kwaliteit is en hierdoor vochtproblemen en schimmel veroorzaakt, adviseren wij dit te verwijderen .Wij hebben hiervoor de juiste technische apparatuur.

Gelukkig hoeft lang niet altijd de oude isolatie verwijderd te worden. Het bijvullen van de muur is voldoende. Wij gieten in dit geval bijvoorbeeld een vloeibaar isolatiemateriaal in de spouw, waardoor alle lege ruimtes weer opgevuld worden.

Vraag gewoon eens een gratis spouwcheck en advies aan.

Ik heb vochtplekken op de buitenmuur. Komt dat door de isolatie?

Spouwmuurisolatie mag geen vochtproblemen veroorzaken. De isolatiematerialen zijn bewerkt tegen bijvoorbeeld vochtopname bij hevige regenval. Het is wel belangrijk dat er goed gekeken is of de spouwmuur geschikt is voor isolatie. Vervuilde muren of gevels met risicostenen zijn niet geschikt voor isolatie.

Soms kunnen vochtplekken ook een externe oorzaak hebben. Daarbij kunt u denken aan lekkage (van de hemelwaterafvoer of leiding), slecht voegwerk (waardoor het vocht doorslaat naar de binnenmuur) of capillaire werking.

Ook niet-geïsoleerde buitenmuren kunnen flinke vochtproblemen vertonen. De oorzaak hiervan is vaak condensatie, dat veroorzaakt wordt door verschillen in de buiten- en temperatuur.

Heeft u last van vocht op de buitenmuur? Neem gewoon eens contact met ons op.

Ik ben zuinig op het aanzicht van de buitenmuren. Als jullie spouwmuurisolatie aanbrengen, blijf je dat zien?

Er is een zeer grote kans dat u dit niet ziet. De spouwmuurisolatie wordt via kleine gaatjes in het voegwerk aangebracht. Deze gaatjes worden weer afgedicht met cement op kleur. Dit kan iets afwijken, maar in de praktijk is het zo goed als hetzelfde. Hierdoor is bijna niet te zien dat we bij u langs zijn geweest.

Voor woningen met fijn voegwerk (vaak de wat oudere woningen uit de jaren ‘40 en ‘50) hebben wij een speciaal programma: het Neopixels Premium systeem. Dit systeem is zeer geschikt voor het vullen van spouwmuren met smal voegwerk.

Heeft u interesse in spouwmuurisolatie, maar maakt u zich zorgen over de afwerking? Neem gewoon eens contact met ons op!

Wat kost spouwmuurisolatie? En hoe lang duurt het voordat je dit hebt terugverdiend?

De kosten voor spouwmuurisolatie bedragen ongeveer € 17,00 – € 22,00 per m². Voor een tussenwoning betaalt u ongeveer € 1.000,00. Natuurlijk zijn de kosten voor spouwmuurisolatie o.m. afhankelijk van de situatie, product en de bereikbaarheid van de woning.

Gemiddeld wordt spouwmuurisolatie terugverdiend in 3 – 6 jaar. De terugverdientijd is ook afhankelijk van meerdere factoren, zoals het stookgedrag van een huishouding, of er sprake is van een koude of wat warmere winter, de mate van thuiswerken, enzovoorts.

Op dit moment kunnen woningeigenaren in aanmerking komen voor een leuke subsidie op spouwmuurisolatie: € 8,00 per m². Dit reduceert behoorlijk de kosten van de investering van spouwmuurisolatie en verkort daarmee ook de terugverdientijd.