Een van de nadelen voor het aanbrengen van vloerisolatie kan zijn, is de afhankelijkheid van het klimaat in de kruipruimte. Voor het aanbrengen van vloerisolatie zal de kruipruimte droog moeten zijn. In vochtige gebieden kan dit een uitdaging zijn, zeker in het najaar en de winter. Een paar dagen voor de uitvoering van de werkzaamheden kan de kruipruimte onder gelopen zijn. Wanneer u in de lager gelegen woont, adviseren wij daarom de vloer te isoleren in de zomerperiode.
Een ander nadeel voor het aanbrengen van vloerisolatie is de afhankelijkheid van de werkhoogte. Om een vloer netjes en veilig te kunnen isoleren, is er voldoende werkhoogte nodig, namelijk 50 cm. Wij komen veel kruipruimtes tegen die deze ruimte niet hebben. Het is dan niet mogelijk hier netjes vloerisolatie aan te brengen. Het uitgraven van de kruipruimte is een dure aangelegenheid. In deze gevallen adviseren wij daarom ook bodemisolatie.
Een nadeel is de noodzaak tot voorzichtig werken bij het verplaatsen of vervangen van leidingen. Dit is een aandachtspunt bij systemen die uit reflecterende folies bestaan. Wanneer deze systemen stuk getrokken worden, is er geen luchtdichtheid meer. Hierdoor ontstaat er een isolatielek (u kunt dit vergelijken met een gat in een thermosfles). Wij adviseren, voorafgaand aan het isoleren, eerst de geplande werkzaamheden aan leidingwerk uit te laten voeren.
In Nederland worden veel vloeren geïsoleerd met schuimisolatie. Dit komt door de gunstige eigenschappen van deze isolatie: zeer sterk, naadloos, goede hechting en vochtbestendig. Een vervelend nadeel is dat u tijdens en tot na twee uur na het aanbrengen van overheidswege verplicht bent de woning te verlaten. Dat is lastig.