fbpx
Gratis offerte 0182-639709
Regelgeving monumenten

Subsidies monumenten

ISDE: voor monumenteigenaren

U wilt uw monument verduurzamen door middel van isolatie? Dan is dat sinds 1 januari 2024 makkelijker geworden! Zo is de ISDE subsidie toegankelijker gemaakt voor monumenteigenaren.

Op deze pagina zult u meer informatie krijgen over aan welke voorwaarden u moet voldoen, maar bijvoorbeeld ook hoeveel subsidie u kunt ontvangen. Hieronder meer over de ISDE voor monumenteigenaren.

Voor wie is de ISDE subsidie bedoeld?

U kunt in aanmerking komen voor de ISDE als u eigenaar-bewoner bent van een monument, ook is hierbij belangrijk dat er een monumentstatus beschikbaar is. De woning dient afzonderlijk of als deel van een groter gebouw geregistreerd te zijn in een van de volgende registers:

 • rijksmonument in het rijksmonumentenregister
 • gemeentelijk monument in een gemeentelijk erfgoedregister
 • of provinciaal monument in een provinciaal erfgoedregister

Zakelijke aanvragen bij het isoleren van een monument

Indien u een zakelijke aanvrager bent en eigenaar van een bedrijfspand met de status van monument, dient u er rekening mee te houden dat u onder de ISDE-regeling geen subsidie kunt ontvangen voor (aangepaste) isolatiemaatregelen. Voor andere subsidiemogelijkheden kunt u terecht op de volgende pagina van het RVO: klik hier voor de pagina van de RVO!

Versoepelde isolatiewaarden vanaf 1 januari 2024

 • Voor glas komt u als eigenaar van een monumentale woning in aanmerking voor subsidie vanaf een isolatiewaarde (U-waarde) van 3,0 (W/ m2K). Voor niet-monumentale woningen is deze waarde 1,2 (W/ m2K). Hoe lager deze isolatiewaarde, hoe beter het glas isoleert. Voor glas met een U-waarde van bijvoorbeeld 0,7 (W/ m2K) krijgt u dus meer subsidie.
 • Voor isolerende panelen in kozijnen komt u als eigenaar van een monumentale woning in aanmerking voor subsidie vanaf een isolatiewaarde (U-waarde) van 3,0 W/ m2K. Voor niet-monumentale woningen is deze waarde 1,2 W/ m2K. Hoe lager deze isolatiewaarde, hoe beter het paneel isoleert. Voor panelen met een U-waarde van bijvoorbeeld 0,7W/ m2K, krijgt u dus meer subsidie.
 • Voor een isolerende deur komt u als eigenaar van een monumentale woning in aanmerking voor subsidie vanaf een isolatiewaarde (U-waarde) van 2,0 W/ m2K. Voor niet-monumentale woningen is deze waarde 1,5 W/ m2K. Hoe lager deze isolatiewaarde, hoe beter de deur isoleert. Voor deuren met een U-waarde van bijvoorbeeld 1,0 W/ m2K, krijgt u dus meer subsidie.
 • Bij dak, zolder- of vlieringvloerisolatie komt u als eigenaar van een monumentale woning in aanmerking voor subsidie vanaf een isolatiewaarde (Rd-waarde) van 2,5 (m2 K/w). Voor niet-monumentale woningen is dit 3,5 (m2 K/W).
Besparen in Rotterdam

Uw monument isoleren = Besparen

Verduurzaam uw monument en profiteer! Per 1 januari 2024 wordt de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) uitgebreid, speciaal voor monumenteigenaren. Grijp deze kans!

Klik hier voor contact!

Het verschil tussen 1 of 2 isolatiemaatregelen

Wanneer u meer dan één isolatiemaatregel neemt, of een isolatiemaatregel combineert met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of het aansluiten op een warmtenet, kan het subsidiebedrag voor uw isolatiemaatregelen verdubbelen.

Hoeveel subsidie kunt uw ontvangen?

In de afbeelding hieronder vindt u een overzicht van de subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen, deze zijn hetzelfde als niet-monumentale woningen. Dit bedrag geldt voor twee of meer isolatiemaatregelen.

Type isolatie  Subsidie per m2
Spouwmuurisolatie €8,00
Vloerisolatie €11,00
Bodemisolatie €6,00
Gevelisolatie €38,00
Dakisolatie €30,00
Zolder-/Vlieringisolatie €8,00

Welke gegevens en documenten moet je aanleveren?

 • Uw adresgegevens om te controleren of uw woning als monument geregistreerd staat.
 • De meldcode van isolatiemateriaal of glas, vermeld op de factuur door uw uitvoerder.
 • Factuur en betaalbewijs met aankoopdatum, bedrag en betalingsdatum.
 • Een foto die de uitgevoerde werkzaamheden aan uw woning laat zien.
 • Contact- en adresgegevens van uw uitvoerder.
 • Factuurdetails zoals m², dikte, U-waarde, en type isolatiemateriaal; exclusief onderdelen als een nieuwe dakkapel of uitbouw.
 • Details van het netto oppervlak van glas, kozijnen of m² kozijnpanelen per kozijn.

Het subsidie bedrag wat u maximaal kunt krijgen

Type isolatie Bedrag wat u kunt ontvangen
Spouwmuurisolatie €40,00 tot €680,00
Vloerisolatie €110,00 tot €715,00
Bodemisolatie €60,00 tot 390,00
Gevelisolatie €190,00 tot €3.230,00
Dakisolatie €300,00 tot €3.000,00
Zolder-/Vlieringisolatie €80,00 tot €520,00

Aantal m2 waarvoor u subsidie kunt krijgen

Type isolatie Aantal m2 waarvoor u subsidie kunt krijgen
Spouwmuurisolatie 10m2 t/m 170m2
Vloerisolatie 20m2 t/m 130m2
Bodemisolatie 20m2 t/m 130m2
Gevelisolatie 10m2 t/m 170m2
Dakisolatie 20m2 t/m 200m2
Zolder-/Vlieringisolatie 20m2 t/m 130m2

Veelgestelde vragen over monumenten & subsidies

Ja, eigenaren van monumenten kunnen in aanmerking komen voor specifieke subsidies, zoals de ISDE, voor verduurzamingsmaatregelen.

Subsidies voor monumenten omvatten vaak vergoedingen voor restauratie, onderhoud en verduurzaming, zoals isolatie of het installeren van duurzame energiebronnen.

Ja, er gelden specifieke voorwaarden, zoals het behouden van historische kenmerken en het voldoen aan bepaalde duurzaamheidseisen.

Ik wil nog wat advies

Onze experts helpen u graag, misschien is een ander product inderdaad beter voor uw situatie.

Bel 0182-639709

Ik ben overtuigd

Een goede keus. Wat u kunt verwachten? Binnen een werkdag een gesprek en binnen een week een offerte.

Offerte aanvraag