fbpx
Gratis offerte 0182-639709

Kun je iemand anders machtigen voor de ISDE?

Je heeft de mogelijkheid om iemand anders toestemming te geven om namens jou de aanvraag in te dienen. Hiervoor vul je het onderstaande machtigingsformulier in, samen met de persoon die je wilt machtigen.

Het ingevulde formulier hoeft niet te worden meegestuurd met de aanvraag, maar het is wel belangrijk om het te bewaren. Zodra je iemand heeft gemachtigd, kan die persoon de subsidieaanvraag indienen.

Tot wanneer duurt de ISDE subsidie?

In 2024 is € 600 miljoen beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, elektrische kookplaten en aansluitingen op een warmtenet. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE loopt door tot 2030. Zakelijke gebruikers kunnen tot 31 december 2024 subsidie aanvragen voor kleinschalige windturbines. Hiervoor is in 2024 € 5 miljoen beschikbaar.

Hoeveel subsidie krijg je extra voor Biobased isolatie?

  • dakisolatie: € 5 per m
  • zolder- of vlieringvloerisolatie: € 1,50 per m
  • spouwmuurisolatie: € 1,50 per m
  • gevelisolatie: € 6 per m
  • vloerisolatie: € 2 per m
  • bodemisolatie: € 1 per m

Let op: deze bonus geldt alleen voor isolatiemaatregelen die op of na 1 januari 2024 zijn uitgevoerd.

Krijg je extra subsidie voor Biobased isolatie?

Het gebruik van biobased isolatiemateriaal wordt sterk aangemoedigdvanuit de overheid. Als u kiest voor biobased isolatiemateriaal, ontvangt u een bonus. Biobased isolatiemateriaal heeft een duurzame herkomst, ondergaat een milieuvriendelijk productieproces en is gemakkelijk recyclebaar of te verwerken als afval.

Deze materialen worden onderworpen aan strikte controles om te voldoen aan belangrijke duurzaamheidscriteria. Hoewel biobased materialen vaak duurder zijn dan niet-duurzame isolatiematerialen vanwege deze eisen, maakt de bonus ze toegankelijker voor het isoleren van uw woning.

Wat zijn de algemene voorwaarden voor ISDE?

Eerst wordt de woning geïsoleerd voordat u de subsidie aanvraagt. De isolatie wordt alleen toegepast op het huidige oppervlak van uw woning. Als u van plan bent om het oppervlak te vergroten door bijvoorbeeld een aanbouw, een nieuwe verdieping toe te voegen, een nieuwe dakkapel te plaatsen, of door een garage bij uw woning te betrekken, komt u niet in aanmerking voor subsidie voor de isolatie van deze uitbreidingen.

Het isolatiemateriaal moet een voldoende dikke laag hebben om aan de vereiste isolatiewaarde te voldoen. Als er al isolatiemateriaal aanwezig is, mag u dit niet bij het nieuwe isolatiemateriaal optellen om aan de isolatiewaarde te voldoen.

Alle isolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door een erkend bouw- of installatiebedrijf; u mag zelf geen isolatie aanbrengen.

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden maakt u een foto waarop duidelijk te zien is dat de werkzaamheden op uw adres plaatsvinden, bijvoorbeeld een foto waarop installateurs de spouwmuur van uw woning isoleren.

Kan ik subsidie krijgen voor de isolatie van mijn huis?

Het is mogelijk om subsidie te ontvangen voor het isoleren en verduurzamen van uw huis, zelfs als het een monument betreft. Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen ook subsidie aanvragen. Zowel huiseigenaren als VvE’s hebben de mogelijkheid om tegen een lage rente geld te lenen voor isolatiedoeleinden.

Welke voorwaarden (isolatiewaarden) stelt het RVO aan de isolatie om in aanmerking te komen voor subsidie?

De subsidie voor isolatie wordt alleen uitgekeerd, als de isolatiematerialen voldoen aan bepaalde voorwaarden. Dit is per isolatiematregel verschillend.

Voor isolatiemateriaal is er een eis aan de Rd-waarde. Deze geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal van een bepaalde dikte thermisch isoleert. Hoe hoger deze waarde, hoe beter is de thermische isolatie.

In het geval van glas, kijkt men naar de maximale U-waarde. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat door het glas.

Onderstaande tabel toont de eisen aan de waarde per isolatiemaatregel.

IsolatiemaatregelMinimale Rd-waardeMaximale U-waarde
Spouwmuurisolatie1,1 
Vloerisolatie3,5 
Bodemisolatie3,5 
Dakisolatie3,5 
Gevelisolatie3,5 
Zolder- of vlieringisolatie3,5 
HR++ glas 1,2
Triple-glas 0,7

Minimale hoeveelheden (m²) om in aanmerking te komen voor de subsidie

Naast de eisen op het gebied van de kwaliteit van de isolatiematerialen, is er ook een minimale hoeveelheid (m2) die dient te worden geïsoleerd om in aanmerking te komen voor de isolatiesubsidies.  Deze hoeveelheden verschillen per type woning, en hebben we hieronder voor u uitgewerkt.

MaatregelVrijstaandHoekwoningTussenwoningAppartement
Spouwmuurisolatie50331513
Vloerisolatie44322720
Bodemisolatie44322720
Dakisolatie57383115
Gevelisolatie55401813
Zolder- of vlieringisolatie57383115
Hoogrendementsglas1512108
HR++ glas1512108

Wilt u er zeker van zijn dat u voldoet aan de genoemde hoeveelheden voor isolatie subsidie? Laat ons dan vrijblijvend langskomen om uw situatie te bekijken. We kunnen u dan direct meer vertellen over de subsidies voor isolatie, en samen met u zorgen dat u aan alle eisen voldoet om de subsidies isolatie aanvraag in te dienen.

Hoe kan ik subsidie op isolatie aanvragen?

Om in aanmerking te komen voor de nieuwe landelijke subsidie op isolatie, dient u de werkzaamheden al te hebben uitgevoerd. Dit betekent dus dat alle energiebesparende maatregelen zijn gedaan, en betaald, voordat u de isolatiesubsidie aanvraag in kunt dienen.

U kan tot maximaal 12 maanden na het uitvoeren van uw eerste isolatiemaatregel nog subsidie aanvragen. Het aanvragen van de subsidie voor isolatie dient te gebeuren via uw DigiD.

Komt u er niet uit of heeft u vragen? Ga naar www.simpelsubsidie.nl voor meer informatie. Zij kunnen u verder helpen en uw subsidieaanvraag regelen.

Voor gemeentelijke subsidie kunnen er andere regels gelden. Controleer dit goed bij uw gemeente!