R-waarde
Isolatiematerialen vergelijken wordt makkelijk met de R-waarde isolatie. Als u zoekt naar rwaarde isolatie, is de kans groot dat u er enkele vragen over heeft. Welke r waarde is goed en wat betekent het precies? Wij van Isolatiespecialist.nl leggen u graag uit waar u op moet letten. Lees de informatie goed door en neem gerust contact op bij vragen. Uw pand isoleren doet u, zeer waarschijnlijk, maar één keer. Het aanbrengen van isolatiemateriaal is binnen één dagdeel bij u gedaan. Het verwijderen ervan wanneer er problemen zijn, is een stuk lastiger of soms zelfs onmogelijk. Vandaar dat wij gratis en vrijblijvend langskomen voor advies. We bekijken wat de mogelijkheden zijn in uw situatie en zo voorkomen wij problemen.
Wat betekent de R waarde?
De R-waarde betekent resistance waarde. De r waarde geeft aan hoe goed een materiaal isoleert. Hoe bepaalt u de R-waarde? Om deze waarde te bepalen, gebruikt u de lambda waarde. Deze wordt geschreven als λ-waarde. Deze waarde zegt iets over warmtegeleidbaarheid. Hierbij geldt dat hoe lager de lambda waarde, des te slechter warmte er doorheen komt en hoe beter het dus isoleert. Voor de lambda waard is een lager getal beter dan een hoger getal. Het tegenovergestelde geldt voor rwaarde isolatie.
Is een lagere R-waarde goed?
Nee, de rwaarde voor isolatie moet juist hoog zijn! Hoe bepaalt u de R-waarde? Hiervoor deelt u de materiaaldikte (in meters) door de lambda waarde. U wilt immers weten hoe goed de warmte tegengehouden wordt met een bepaalde laagdikte.
Voorbeeld R waarde berekenen
Stel, de laagdikte is 10 cm. Dan deelt u 0,10 meter door de lambda waarde van het isolatiemateriaal. U vindt de lambda waarde op de verpakking. Wanneer u bijvoorbeeld de rwaarde van isolatie PUR wilt berekenen of de verbeterde versie daarvan, PIR, zoekt u eerst de lambda waarde op. In dit voorbeeld krijgt u dan 0,1 / 0,02 = 5 R waarde. Stel u wilt de R-waarde van EPS parels berekenen met een laagdikte van 10 cm, dan doet u 0,1 / 0,034 = 2,94 Rd
Welke R-waarde is goed?
Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal zal isoleren. Voor het uiteindelijke isolerende vermogen moet de Rc-waarde (Resistance Construction) berekend worden. Dit neemt namelijk de hele constructie in ogenschouw. Voor de R-waarde van een houten vloer berekenen, zult u de R-waarde van het betreffende hout moeten weten. Hoe u dit doet, weet u nu. U kunt van vrijwel alle houtsoorten de lambda waarde vinden. Vervolgens kunt de dikte van uw houten vloer delen door de betreffende lambda waarde. Zo kunt u heel precies de rwaarde voor isolatie berekenen
Dakisolatie, vloerisolatie en spouwisolatie
U weet nu goed hoe u zelf van ieder isolatiemateriaal, waar u de lambdawaarde van weet, de r waarde kunt berekenen. Ook weet u dat u op het internet kunt zoeken naar de lambawaarde van der verder gebruikte bouwmaterialen. Toch zal de praktijk anders kunnen zijn. Dit heeft met het aanbrengen van het isolatiemateriaal te maken. Er komt bij isoleren veel kijken. De R-waarde van de spouw wordt onder andere beïnvloed door de kwaliteit van de voegen. Wanneer isolatiemateriaal nat wordt, kan de isolerende werking overigens verslechteren. Ook wanneer de spouw niet goed gevuld is of isolatiemateriaal zakt, zal het isolerend vermogen achteruitgaan. Heeft u een natte kruipruimte? Dan zal vloerisolatie op een dusdanige manier gedaan moeten worden om echt goed te isoleren. Is dit bij u het geval en heeft u er vragen over? Neem dan gerust eens contact met ons op.
Wij komen vrijblijvend langs
We hopen u met dit artikel duidelijkheid gegeven te hebben over de r-waarde én over het belang van het goed aanbrengen van isolatiemateriaal. Als u moeite heeft met het berekenen van de r waarde, helpen wij u er graag bij. Wij (isolatie)specialist komen we graag langs om voor u de rwaarde isolatie te berekenen en u te adviseren over welk isolatiemateriaal nu echt het beste is in uw situatie. Nodig ons uit; het isolatie advies is geheel gratis en vrijblijvend.